Διαδρομή πλοήγησης

Η Γαλλία παραλαμβάνει από τη Σλοβενία τα ηνία της ΕΕ - 03/07/2008

Ευρωπαίοι Επίτροποι με τον Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργό της Γαλλίας

Η απόρριψη της συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία φέρνει τη Γαλλία, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις

Η μπλε σημαία της ΕΕ κυμάτιζε περήφανα στο Παρίσι, και ο πύργος του Άιφελ φωτίστηκε με τα χρώματα της Ένωσης για την πρώτη ημέρα της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano .

Σε τελετή στην Αψίδα του θριάμβου στο Παρίσι, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο χαιρέτισε την έναρξη της γαλλικής προεδρίας τονίζοντας ότι "αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι πολιτικό θάρρος και ευθύτητα, και ο Νικολά Σαρκοζί τα διαθέτει και τα δύο."

Η Γαλλία είχε σχεδιάσει, με την ανάληψη της προεδρίας την 1η Ιουλίου από τη Σλοβενία, να επικεντρωθεί σε τέσσερα κύρια θέματα, δηλαδή, την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, την εκπόνηση συμφώνου για την μεταναστευτική πολιτική, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και τη γεωργία.

Όμως, το ιρλανδικό "όχι" στη συνθήκη της Λισαβόνας τον Ιούνιο δημιούργησε νέες προκλήσεις. Ο Πρόεδρος Σαρκοζί θα επισκεφτεί τον Ιούλιο την Ιρλανδία για μια άμεση επαφή. Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δώσουν στην Ιρλανδία το χρόνο να μελετήσει την κατάσταση και να προτείνει λύσεις στην επόμενη σύνοδο του Οκτωβρίου.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή, η Γαλλία επιθυμεί να διαβεβαιώσει ότι η ΕΕ πρωτοστατεί στις παγκόσμιες προσπάθειες και είναι πρόθυμη να θεσπίσει φιλόδοξα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια, ενόψει των ερχόμενων διεθνών συνομιλιών για τον περιορισμό της αλλαγής του κλίματος.   

Επίσης, η Γαλλία πιέζει για μέτρα μείωσης των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η οποία ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων σε όλη την ΕΕ.    

Παράλληλα, ελπίζει ότι στη διάρκεια της προεδρίας της θα διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, με στόχο να περιοριστεί η λαθρομετανάστευση, να γίνει ευκολότερη η νόμιμη είσοδος εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και να ασκείται αποτελεσματικότερος έλεγχος στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος επιθυμεί επίσης να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει κρίσεις σχετικά με την ασφάλεια στην Ευρώπη και αλλού, προωθώντας τη δημιουργία μονάδων άμεσης επέμβασης, τη διάθεση αεροσκαφών μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων και τη σύσταση μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων.

Η Γαλλία, μία από τις σημαντικότερες γεωργικές χώρες της ΕΕ, θα ανοίξει επίσης διάλογο σχετικά με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των ενισχύσεων της ΕΕ προς τους αγρότες.   

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι