Sti

Frankrig overtager EU-formandsstolen efter Slovenien - 03/07/2008

EU-kommissærer sammen med den franske premierminister, François Fillon

Irlands nej til Lissabontraktaten stiller Frankrig over for nye udfordringer.

EU-flaget vajede højt i Paris, og Eiffeltårnet lyste i EU-farverne for at markere Frankrigs overtagelse af EU-formandskabet DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano den 1. juli.

Kommissionens formand, José Manuel Barroso, mødtes med Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, i Paris forud for et festarrangement ved Triumfbuen.

Barroso hilste det nye formandskab velkommen med ordene "politisk mod og oprigtighed er egenskaber, vi har mest brug for i dag – og Nicolas Sarkozy har begge dele."

Frankrig havde planlagt at fokusere på fire områder, når det overtog formandskabet efter Slovenien – energi og klimaændringer, udarbejdelse af en pagt om indvandringspolitik, sikkerhed og bekæmpelse af terrorisme samt landbrug.

Men Irlands nej til Lissabontraktaten i juni rejser en ny udfordring. Sarkozy rejser til Irland senere på måneden for at møde de irske vælgere. På EU-topmødet i juni blev EU's ledere enige om at give Irland tid til at gennemtænke situationen, så man kunne drøfte mulige løsninger på næste topmøde i oktober.

På klimaområdet ønsker Frankrig, at EU skal gå foran i den globale indsats. Man vil fra fransk hold arbejde på at få vedtaget en ambitiøs pakke om energieffektivitet før næste års internationale klimaforhandlinger.

Frankrig ønsker initiativer til at afbøde virkningerne af de eksplosivt stigende olie- og gaspriser, som har udløst en bølge af protester rundt om i EU.

Frankrig håber også på fremskridt i den fælles europæiske indvandrings- og asylpolitik under sit formandskab. Sarkozy ønsker en massiv indsats mod ulovlig indvandring, lettere adgang for kvalificeret arbejdskraft og mere effektiv kontrol ved EU's ydre grænser.

Den franske præsident vil også have styrket EU's evne til at reagere på sikkerhedskriser i og uden for Europa, specielt ved hjælp af hurtige reaktionsstyrker, militære transportfly og krisestyringsstrukturer.

Som et af EU's største landbrugslande vil Frankrig desuden starte en debat om de foreslåede ændringer af den fælles landbrugspolitik, danskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska som vil betyde mindre EU-støtte til landmændene.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links