Навигационна пътека

Eвропейски комисари заедно с Франсоа Фийон, министър-председател на Франция - 03/07/2008

Eвропейски комисари заедно с Франсоа Фийон, министър-председател на Франция

Отхвърлянето на Договора от Лисабон от страна на Ирландия изправя Франция пред нови предизвикателства при заставането ѝ начело на ЕС.

Синьото знаме на ЕС със златните звезди се развяваше високо в Париж и Айфеловата кула бе осветена в цветовете на Съюза за отбелязване на първия ден от френското председателство на ЕС DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу се срещна с френския президент Никола Саркози в Париж преди церемония пред Триумфалната арка.

Барозу приветства председателството на Франция, заявявайки: „Това, от което се нуждаем най-много днес, са политически кураж и прямота, а Никола Саркози притежава и двете.“

Франция планираше да се концентрира върху четири основни области след смяната на Словения – енергия и изменение на климата, изработване на пакт за миграционната политика, сигурност и борба срещу тероризма, и селско стопанство.

Но ирландското „не“ на Договора от Лисабон през юни отправи ново предизвикателство. Саркози ще посети Ирландия по-късно през юли, за да се запознае на място с мненията на избирателите. На срещата на върха през юни лидерите на ЕС се споразумяха да дадат на Ирландия време за размисъл и да потърсят възможните решения на следващата си среща през октомври.

Във връзка с изменението на климата Франция иска да гарантира, че ЕС продължава усилията си в световен мащаб и се стреми да завърши амбициозен енергийно ефективен пакет преди международните разговори следващата година за намаляване на глобалното затопляне.

Франция също така настоява за мерки за смекчаване на въздействието от растящите цени на петрола и газта, които предизвикаха протести в ЕС.

Тя също така се надява да постигне напредък по обща европейска политика за имиграцията и предоставянето на убежище по време на своето председателство. Саркози призова за строги мерки срещу нелегалната имиграция, по-голям легален достъп за квалифицирани работници и по-ефективен контрол по външните граници на ЕС.

Освен това френският президент иска да повиши готовността на ЕС да реагира на свързани със сигурността кризи в Европа и извън нея. Главният акцент е върху силите за бързо реагиране и структурите за военновъздушен транспорт и управление на кризи.

В качеството си на една от най-големите селскостопански страни Франция също така ще започне дебат за предлагани промени в общата селскостопанска политика danskDeutschελληνικάEnglishfrançaisitalianoNederlandsportuguêssuomisvenska, които ще намалят подкрепата на ЕС за селскостопанските производители.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки