Sökväg

Kulturell mångfald i förgrunden på Europadagen - 09/05/2008

Festligheter på Sicilien för att fira Europadagen

Film, friluftskonserter, gatufestivaler, debatter, tävlingar – det finns något för alla smakriktningar på Europadagen den 9 maj.

Europadagen firas varje år för att uppmärksamma Schumandeklarationen av den 9 maj 1950 – som blev inledningen till upprättandet av EU .

Över hela Europa firas den här dagen. Man anordnar bland annat matlagningskurser för att pröva nya maträtter (Malta, filmvisning, t.ex. ”Vi som hatade varandra så mycket ” (Danmark), och gatuparader (Polen). Evenemangen är av olika slag men har ett gemensamt mål – att öka förståelsen mellan olika kulturer.

För de tävlingsinriktade anordnas ett maratonlopp (Italien), en halsduksstickningstävling (Estland), en vykortsdesigntävling (Finland), en EU-frågesport på puben och en karaoketävling (Storbritannien).

En del av evenemangen kommer vara miljöinriktade: I Litauen ska man sjösätta en båt gjord av returflaskor som ska segla ut över Östersjön; i Portugal ska man diskutera energifrågor och klimatförändring i skolorna, och i Sverige ska man undersöka hur konsumenternas beteende kan bli mer miljövänligt.

Genom ett annat initiativ den 9 maj – Europadagen i skolan Englishespañolfrançaisitaliano – hoppas man kunna öka ungdomars kännedom om EU:s insatser för att hjälpa utvecklingsländerna.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar