Navigacijska pot

Ob praznovanju rojstnega dne EU v ospredju kulturna različnost - 09/05/2008

Dan Evrope na Siciliji

Filmi, koncerti na prostem, ulični festivali, razprave, tekmovanja – na dan Evrope 9. maja se bo za vsakogar kaj našlo.

Vsako leto praznujemo dan Evrope v spomin na Schumanovo izjavo 9. maja 1950, s katero je bil narejen prvi korak pri nastajanju današnje Evropske unije .

Po Evropi bodo ta dan potekale različne dejavnosti: kuharski tečaji o novih kuhinjah (na Malti); filmi, denimo Tako zelo smo se sovražili (na Danskem) in ulični festivali (na Poljskem). Vse te različne prireditve imajo enak namen: spodbuditi medsebojno razumevanje.

Za tiste bolj tekmovalnega duha so v Italiji pripravili maraton, v Estoniji tekmovanje v pletenju šala, na Finskem tekmovanje v oblikovanju razglednic, v britanskih pivnicah pa kviz o Evropi in karaoke.

Nekatere dejavnosti bodo zeleno obarvane. V Litvi bodo po reki na pot do Baltskega morja spustili čoln iz rabljenih plastenk, na Portugalskem bodo v šolah pripravili pogovore o energiji in globalnem segrevanju, na Švedskem bodo razmišljali o bolj ekološkem ravnanju potrošnikov.

Druga pobuda za 9. maj – dan Evrope v šolah Englishespañolfrançaisitaliano – želi mlade seznaniti s prizadevanji EU pri pomoči državam v razvoju.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave