Navigációs útvonal

Az EU születésnapja a kulturális sokszínűség jegyében - 09/05/2008

Szicíliai ünnepség az Európa-napon

Filmek, szabadtéri koncertek, utcabálok, vitafórumok, versenyek – mindenki találhat magának programot az Európa-napon, május 9-én.

Az Európa-nap ot minden évben megünnepeljük. Ezen a napon megemlékezünk Robert Schuman 1950. május 9-én mondott beszédéről, a Schuman nyilatkozatról , amely az első lépést jelentette a mai Európai Unió megteremtése felé vezető úton.

Rendezvények sorozata teszi Európa-szerte emlékezetessé a napot. Máltán a nap tiszteletére főzőleckéket szerveznek a konyhaművészet új irányzatainak megismertetésére. Dániában filmeket tekinthetnek meg az érdeklődők, többek között az „Annyira gyűlöltük egymást ” című, az európai egység születését cselekményébe szövő filmet. Lengyelország utcabálokkal köszönti Európa ünnepét. Megannyi különböző rendezvény, egy közös céllal: elmélyíteni a népek közötti megértést.

A versenyző kedvűek Olaszországban maratonon vehetnek részt. Észtország sálkötő vetélkedőt rendez, Finnországban képeslaptervező verseny várja az érdeklődőket. Az Egyesült Királyságban európai kvízjátékon és karaokén mérhetik össze tudásukat-képességeiket a jelentkezők.

Egyes országokban a környezetvédelem is helyet kap a rendezvényeken: Litvániában használt műanyagpalackból készített csónakot indítanak a Balti-tengerhez, Portugáliában az iskolák vitanapot szerveznek az energiatermelésről és az éghajlatváltozásról, a svédek pedig arra fognak megoldásokat keresni, hogyan lehet a fogyasztókat környezettudatosabbá tenni.

Szintén május 9-éhez kapcsolódik az Európa-nap az iskolákban Englishespañolfrançaisitaliano elnevezésű kezdeményezés, amely arra kívánja ráébreszteni a fiatalokat, mi mindent tesz az Európai Unió a fejlődő országok támogatásáért.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek