Навигационна пътека

Културното многообразие на преден план на тържествата по повод рождения ден на ЕС - 09/05/2008

Празненства по повод Деня на Европа в Сицилия

Филми, концерти на открито, улични фестивали, дебати, състезания – по нещо за всеки в Деня на Европа 9 май.

Денят на Европа се празнува всяка година в чест на Декларацията на Шуман от 9 май 1950 г. – първата стъпка към създаването на днешния Европейски съюз .

Някои от проявите, с които денят ще бъде отбелязан в Европа: готварски курсове за запознаване с нови видове кухня (Малта); филми като „Как се мразехме “ (Дания) и улични шествия (Полша). Различните прояви имат обща цел – насърчаване на взаимното разбирателство.

За любителите на надпреварите има маратон (Италия), състезание по плетене на шалове (Естония), конкурс за дизайн на пощенска картичка (Финландия) и европейска викторина и конкурс по караоке (Обединено кралство).

Някои от проявите ще имат и екологично измерение: в Литва лодка, направена от използвани пластмасови бутилки, ще отплава към Балтика; в португалските училища ще бъде обсъден въпросът за енергията и изменението на климата, а шведите ще потърсят начини да направят поведението на потребителите по-екологосъобразно.

Очаква се друга инициатива за 9 май - Денят на Европа в училищата Englishespañolfrançaisitaliano да повиши осведомеността на младите хора за усилията на ЕС да помогне на развиващите се страни.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки