Navigációs útvonal

Uniós növekedés – lassan, de biztosan - 28/04/2008

Színes grafikon, oszlopokkal és számadatokkal

Lassabb gazdasági növekedésre és magasabb inflációra számíthatunk a pénzpiaci viharok folytatódása és a gazdasági kilátások világszintű romlása miatt.

A Bizottság tavaszi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés az Európai Unióban a 2007-es 2,8%-ról 2008-ban 2%-ra, 2009-ben pedig 1,8%-ra esik. Az euróövezetben hasonló tendencia várható, valamivel kisebb (2009-ben 1,5%-os) növekedéssel.

Ez a visszaesés összefüggésben van a világon tapasztalható általános növekedéslassulással. Az Egyesült Államok a recesszió szélén áll, a pénzügyi piacokat sújtó viharok folytatódnak, a nyersanyagárak emelkednek. Az EU szilárd alapokon nyugvó gazdasága azonban viszonylag jól tartja magát e külső hatásokkal szemben.

Az élelmiszer- és energiaárak rohamos emelkedése miatt az infláció ebben az évben rövid időre várhatóan 3,6%-ra emelkedik (a 2007-es 2,4%-kal szemben), de 2009-ben újra 2,4%-ra mérséklődik. Az előrejelzések szerint az euróövezet inflációs mutatói úgyszintén e sémát fogják követni, jóllehet körülbelül 0,3 százalékkal alacsonyabb értékekkel.

Valószínűleg a munkaerőpiac is megsínyli a gazdasági visszaesést, ennek ellenére 2008–2009-ben 3 millió új munkahely létrejöttére számíthatunk a 2006–2007-ben létesült 7,5 millión felül. Ezzel a munkanélküliségi arány 6,8%-ra csökkenne az Európai Unióban (illetve 7,2%-ra az euróövezetben).

A több éves költségvetési konszolidáció után a tagállami kormányok által tervezett államháztartási hiány az előrejelzés időszakában összességében növekszik – az EU-ban eléri a GDP 1,2%-át, illetve annak 1%-át az euróövezetben. Ha a politikai helyzet nem változik, az államháztartási hiány a tagállamokban 2009-re várhatóan stabilizálódni fog.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek