Navigointipolku

EU:n talous sinnittelee maailmantalouden paineissa - 28/04/2008

Värikäs pylväsdiagrammi, taustalla numerotaulukko

Kevätennusteen mukaan EU:n talouskasvu hidastuu ja inflaatio kiihtyy, kun maailmantalouden kasvuvauhti laantuu ja epävakaus rahoitusmarkkinoilla jatkuu.

Komission ennusteessa EU:n talouskasvun arvioidaan jäävän 2,0 prosenttiin vuonna 2008 ja 1,8 prosenttiin vuonna 2009. Viime vuonna kasvu oli 2,8 prosenttia. Euroalueella kehitys on samanlainen, joskin kasvuprosentti on hieman alhaisempi (1,5 prosenttia vuonna 2009).

Kasvun heikkenemiseen vaikuttavat maailmantalouden toimeliaisuuden selvä hidastuminen, Yhdysvalloissa häämöttävä laskusuhdanne, rahoitusmarkkinoiden jatkuva epävakaus ja hyödykkeiden voimakas hinnannousu. EU:n talouden uskotaan kuitenkin selviävän ulkoisista paineista suhteellisen hyvin, koska talouden perusta on kunnossa.

Elintarvikkeiden ja energian hinnannousun johdosta inflaation arvioidaan tänä vuonna kiihtyvän 3,6 prosenttiin, mutta ensi vuonna inflaatioprosentti palannee jo takaisin vuoden 2007 tasolle eli 2,4:ään. Euroalueen ennuste on myös tältä osin samansuuntainen, mutta inflaatioprosentti on 0,3 prosenttiyksikköä alhaisempi.

Kasvun hidastuminen heijastuu myös työmarkkinoille, mutta vuosina 2008-2009 arvioidaan kuitenkin syntyvän 3 miljoonaa uutta työpaikkaa. Vuosina 2006-2007 työpaikkoja syntyi 7,5 miljoonaa. EU:n työttömyysasteen odotetaan laskevan tänä vuonna 6,8 prosenttiin (euroalueella 7,2 prosenttiin).

EU-maissa useita vuosia jatkuneen vakauttamisen päätyttyä julkisen talouden alijäämän odotetaan tänä vuonna syvenevän EU:ssa 1,2 prosenttiin (euroalueella 1,0 prosenttiin) suhteessa bruttokansantuotteeseen. Alijäämä säilynee suurin piirtein ennallaan vuonna 2009, ellei talouspoliittista linjaa muuteta.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä