Διαδρομή πλοήγησης

Αργή αλλά σταθερή η ανάπτυξη της ΕΕ - 28/04/2008

Στήλες με νούμερα πάνω σε έγχρωμο διάγραμμα

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερος πληθωρισμός αναμένονται εξαιτίας της παρατεταμένης χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παγκόσμιας ύφεσης.

Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ από 2,8% το 2007 σε 2,0 το 2008 και σε 1,8% το 2009. Ανάλογη θα είναι και η τάση στην ευρωζώνη, αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος (1,5% το 2009).

Η μείωση αυτή του ρυθμού ανάπτυξης πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης, και της εκτίναξης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή οικονομία αντεπεξέρχεται με επιτυχία στους εξωτερικούς αυτούς κλυδωνισμούς χάρη στα υγιή βασικά της μεγέθη.

Ως συνέπεια της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σε 3,6% το 2008 (έναντι 2,4% το 2007), αλλά να υποχωρήσει στη συνέχεια σε 2,4% το 2009. Η ίδια τάση προβλέπεται και για την ευρωζώνη, αν και σε χαμηλότερο κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες επίπεδο.

Οι επιπτώσεις της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας θα γίνουν επίσης αισθητές στην αγορά εργασίας, αν και αναμένεται να δημιουργηθούν3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στο διάστημα 2008-09 επιπλέον των 7,5 εκατομμυρίων που δημιουργήθηκαν ήδη στο διάστημα 2006-07. Έτσι, η ανεργία θα μειωθεί αισθητά το 2008 σε 6,8% στην ΕΕ και σε 7,2% στην ευρωζώνη.

Χάρη στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφάρμοσαν για αρκετά χρόνια οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά την εξεταζόμενη περίοδο:1,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ και 1,0% στην ευρωζώνη (το 2008). Το 2009 το έλλειμμα προβλέπεται να παραμείνει σταθερό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί η ακολουθούμενη πολιτική.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι