Sökväg

Nu vill EU synas och höras mer i allmänhetens favoritmedier: tv, radio och Internet.

De flesta i EU skulle vilja veta mer om EU – helst via sina vanliga radio- eller tv-kanaler. Med EU-kommissionens nya strategi ska EU-frågor få större genomslag i de audiovisuella medierna. Huvudpunkterna i strategin är följande:

  • En utbyggnad av Europe by Satellite Englishfrançais, EU:s nyhetstjänst för tv. De audiovisuella tjänsterna för journalister ska också bli bättre och utbudet större.
  • Större utbud av ljud- och bildmaterial på t.ex. EU Tube DeutschEnglishfrançais. Sedan lanseringen i juli 2007 har EU-kommissionens kanal på webbplatsen YouTube blivit en succé. Över 10 miljoner gånger har besökare tittat på videoklippen på EU Tube.
  • Stöd till lanseringen av EuroNews på arabiska. EuroNews, den mest spridda nyhetskanalen i Europa, täcker världsnyheterna ur ett EU-perspektiv på sju språk.

EU-kommissionen vill också bygga upp ett nätverk av europeiska tv-kanaler. Förebilden är det nätverk av radiostationer som lanserades den 1 april i år och som redan samlar 16 nationella och regionala stationer från hela EU.

Strategin är det sista steget i en serie förslag om kommunikation. Sedan Plan D lanserades i oktober 2005 för att stimulera debatten om EU:s framtid, har EU-kommissionen genomfört en rad initiativ för bättre kommunikation. Lanseringen av webbforumet Debate Europe och en strategi för Internet är bara två exempel.

Kommunikationsstrategin är en verklig hjärtefråga för Barrosokommissionen, som arbetar hårt för att skapa en dialog med allmänheten på unionens 23 officiella språk (som den här artikeln är ett exempel på). Den är också den första kommission som utnämnt en kommissionär med särskilt ansvar för kommunikationspolitiken, nämligen Margot Wallström.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar