Kruimelpad

Europa om naar te kijken en te luisteren - 24/04/2008

De EU laat steeds vaker van zich horen via de populairste media: tv, radio en internet.

De meeste Europeanen zouden wel meer informatie over de EU willen, maar dan bij voorkeur via hun favoriete tv- en radiozenders. Daarom wil de EU dat Europese zaken meer aandacht krijgen via de audiovisuele media:

  • Een grotere rol voor Europe by Satellite, de televisieuitzendingen van de EU, en voor het foto- en videoarchief voor de pers.
  • Meer audiovisuele producties zoals EUTube.  Al van bij het begin in juli 2007 is het YouTube-kanaal van de Commissie een groot succes: alles bij elkaar zijn er al meer dan 10 miljoen video's bekeken.
  • Een extra taal voor EuroNews: Arabisch. Deze internationale nieuwszender, de meest wijdverbreide in Europa, brengt nu al in zeven talen nieuws uit de hele wereld, bekeken vanuit Europese hoek.

De Europese Commissie wil ook een netwerk van Europese tv-zenders tot stand brengen, naar het voorbeeld van de inmiddels 16 nationale en regionale radiozenders die sinds 1 april hun krachten gebundeld hebben.

Dit alles is de laatste stap van "Plan D". Deze communicatiestrategie uit oktober 2005, die het publieke debat over de toekomst van Europa moest stimuleren, omvat tal van initiatieven DeutschEnglishfrançaissvenska, zoals het onlineforum Debate Europe en een eigen internetbeleid.

Het communicatiebeleid is een van de grootste prioriteiten van de Commissie-Barroso, die alle Europeanen wil bereiken in alle 23 officiële EU-talen (daarom kunt u bijvoorbeeld ook dit artikel in het Nederlands lezen). Er is nu trouwens voor het eerst een speciale EU-commissaris voor communicatie, namelijk Margot Wallström DeutschEnglishfrançaissvenska.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links