Navigacijska pot

Civilna družba – most med državljani in institucijami - 15/04/2008

Prizor iz filma Emira Kusturice „Dom za obešanje“.

Civilna družba je zagovornik državljanskih interesov pri institucijah Evropske unije.

Nevladne organizacije, socialni partnerji, panožne organizacije, humanitarne organizacije, potrošniška združenja, verske skupnosti, mediji: civilna družba je bistveni del evropskega javnega življenja. Omogoča dialog z institucijami in dejavno udejstvovanje državljanov pri oblikovanju in izvajanju politik Evropske unije.

Med glavnimi cilji evropske strategije za širitev je prav razcvet dinamične civilne družbe, saj je ta odraz zdrave demokracije. Evropska komisija želi še pred koncem leta pripraviti nov finančni instrument v podporo razvoju civilne družbe v državah kandidatkah.

Predstavniki civilne družbe v Evropski uniji in v državah kandidatkah pripravljajo 17. in 18. aprila srečanje na temo razvoja civilne družbe v državah Jugovzhodne Evrope . Na štirih delavnicah se bodo ukvarjali s področji, na katerih je civilna družba še zlasti dejavna: dobro upravljanje in demokratizacija, človekove pravice, boj proti družbeni izključenosti ter razvoj, varstvo okolja in trajnostni razvoj.

Na programu so še plenarno zasedanje, informativna predavanja o financiranju dejavnosti civilne družbe ter „informacijska tržnica“. V soju žarometov bo tudi kultura balkanskih narodov: v četrtek zvečer bo v Bruslju koncert Mladinskega simfoničnega orkestra iz Sarajeva, prihodnji teden pa se začne festival balkanskega filma .

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave