Kruimelpad

Maatschappelijke organisaties, de link tussen burger en overheid - 15/04/2008

Scène uit Time of the Gypsies (Dom za vešanje) van Emir Kusturica.

Organisaties in het maatschappelijk middenveld behartigen de belangen van de burger bij de Europese instellingen.

Niet-gouvernementele organisaties, sociale partners, brancheverenigingen, liefdadigheidsinstellingen, consumentenverenigingen, religieuze gemeenschappen, de media: het maatschappelijk middenveld is niet meer weg te denken uit de Europese samenleving. Juist daar kan de burger de dialoog aangaan met de overheid, actief deelnemen aan de besluitvorming, ook op Europees niveau.

Een bloeiend maatschappelijk middenveld duidt op een gezonde democratie en is daarom een van de belangrijkste doelstellingen van de Europese strategie voor uitbreiding .  De Commissie wil nog dit jaar een regeling op touw zetten om het maatschappelijk middenveld in kandidaat-lidstaten te ondersteunen.

Dat is ook het onderwerp van een conferentie op 17 en 18 april met vertegenwoordigers uit EU-landen en kandidaat-lidstaten uit Zuid-Oost-Europa . Er komen vier workshops over actuele thema's: goed bestuur en democratisering, mensenrechten, sociale inclusie en ontwikkeling, en milieubescherming en duurzame ontwikkeling.

Er zijn ook plenaire vergaderingen, voordrachten over de financiering van activiteiten en een "informatiebeurs". Ook de cultuur op de Balkan wordt in de kijker gezet: op donderdagavond is er in Brussel een concert van het Jeugdsymfonieorkest uit Sarajevo, en volgende week een Balkanfilmfestival .

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links