Navigációs útvonal

Civil társadalom – összekötő kapocs a polgárok és az intézmények között - 15/04/2008

Kép Emir Kusturica „Cigányok ideje” című filmjéből

A civil társadalom hatékonyan képviseli a polgárok érdekeit az uniós intézményeknél.

Civilszervezetek, szociális partnerek, szakmai szövetségek, jótékonysági szervezetek, fogyasztói egyesületek, vallási közösségek, média: a civil társadalom az európai közélet nélkülözhetetlen alkotóeleme. A civil társadalom elősegíti a párbeszédet az intézményekkel, közvetítésével az uniós polgár tevékenyen részt vehet az Európai Unió szakpolitikáinak kidolgozásában és megvalósításában.

Az európai bővítési stratégia elsődleges céljai közé tartozik, hogy lendületet adjon az egészséges demokráciákra jellemző dinamikus civil társadalom kialakulásának. A Bizottság az év végéig új támogatási eszközt kíván létrehozni, amely a civil társadalom megerősödését szolgálná a tagjelölt országokban.

A bővítési főigazgatóság április 17–18-án konferenciát rendez a délkelet-európai országok civil társadalmának fejlődéséről ; a találkozó lehetőséget ad a civil társadalom uniós és tagjelölt országokbeli szereplőinek, hogy megosszák egymással tapasztalataikat. A rendezvény résztvevői négy munkacsoportban vitatják majd meg azokat a területeket, amelyeken a civil társadalom különösen fontos szerepet játszik. Ezek a következők: felelősségteljes kormányzás és demokratizálódás; emberi jogok; a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem és társadalmi fejlődés; környezetvédelem és fenntartható fejlődés.

A találkozón ezenkívül plenáris ülésekre és a civil társadalom finanszírozási lehetőségeiről tájékoztató értekezletekre is sor kerül. A rendezvényen a Bizottság különböző szervezeti egységei által felállított információs standok várják majd a résztvevőket. Az esemény keretében a Balkán kultúrájából is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők: csütörtök este a szarajevói „Fiatal Szimfonikus Zenekar” várja hangversenyére a brüsszeli közönséget, a jövő héten pedig balkáni filmfesztivál színhelye lesz Európa fővárosa.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek