Navigacijska pot

EU – stvar vseh - 02/04/2008

Portret treh mladih na ozadju časopisnega odlomka

Širše posvetovanje o prihodnosti Evrope – Evropska komisija spodbuja državljane, naj povedo svoje mnenje.

Odločitve, ki jih sprejme EU, pogosto neposredno vplivajo na naše življenje, kot na primer cene gostovanja ali evropski znak za okolje.

Za ljudi, ki sprejemajo te odločitve, je pomembno vaše mnenje. Komisarka za komuniciranje DeutschEnglishfrançaissvenska Margot Wallström meni, da bi morale politike EU „v celoti temeljiti na političnih strankah, nacionalni demokratični tradiciji in vsakodnevnem političnem dialogu“. O Evropi bi se morali pogovarjati povsod – od mestnih hiš, regionalnih skupščin, nacionalnih parlamentov do spletnih forumov.

Evropska komisija želi spodbuditi sodelovanje v razpravi, zato bo letos in naslednje leto sofinancirala vrsto projektov. Med njimi so:

  • javna posvetovanja po vsej Evropi;
  • nacionalne pobude, ki bodo omogočile Evropejcem, da sodelujejo v procesu odločanja EU;
  • razstave, razprave in seminarji, kise bodo pod okriljem Komisije in Evropskega parlamenta odvijale v evropskih prestolnicah;
  • podpora spletnim omrežjem za izmenjavo informacij in zamisli.

Ti projekti nadgrajujejo „načrt D“ (demokracija, dialog, debata) komunikacijske strategije. Načrt so uvedli leta 2005, potem ko so nizozemski in francoski volivci na referendumih zavrnili ustavno pogodbo. V naslednjih dveh letih je Komisija izvedla in sofinancirala nekaj čezmejnih posvetovalnih projektov DeutschEnglishfrançaissvenska. Današnje sporočilo o  razpravi „Debate Europe“ želi okrepiti načrt D kot pripravo na evropske volitve junija 2009.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave