Navigációs útvonal

Vitassuk meg Európa jövőjét! - 02/04/2008

Három fiatal újságlap áttetsző képe mögött

Az Európai Bizottság minden eddiginél jobban be kívánja vonni a közvéleményt az Unió jövőjéről folytatott vitába.

Az uniós döntések mindannyiunk életére hatást gyakorolnak, mobilköltségeink csökkentésétől kezdve az élelmiszerek tisztaságáig.

Az uniós döntéshozóknak azonban szükségük van arra, hogy tudják, mit gondolnak az Unió polgárai az egyes kérdésekről. Az EU kommunikációs biztosa DeutschEnglishfrançaissvenska, Margot Wallström szerint az uniós politikáknak a politikai pártok programjaira, a nemzeti demokratikus hagyományokra és a napi politikai vitákra kell épülniük. Az európai kérdéseket meg kell vitatni az önkormányzatokban, a parlamentekben, vagy éppen az internetes fórumokon.

A vitában való minél szélesebb körű részvétel támogatására az Európai Bizottság idén és jövőre számos kezdeményezésnek nyújt társfinanszírozást. Ezek közé tartoznak a következők:

  • nyilvános konzultációk Európa-szerte;
  • tagállami kezdeményezések, melyek segítségével a polgárok bekapcsolódhatnak az EU döntéshozatali folyamataiba;
  • az Európai Bizottság és az Európai Parlament által a fővárosokban szervezett kiállítások, viták és szemináriumok;
  • az eszmecserét és az információk átadását szolgáló online hálózatok kialakítása.

Ezek a projektek az uniós alkotmánytervezet sorsát megpecsételő holland és francia népszavazást követően kidolgozott 2005-ös kommunikációs stratégiára, az úgynevezett D-tervre épülnek majd. A népszavazási kudarcot követő két évben a Bizottság számos határon átnyúló konzultációs kezdeményezést DeutschEnglishfrançaissvenska indított és finanszírozott. Vitassuk meg Európát! című közleményével a Bizottság most azt kívánja elérni, hogy a 2009 júniusában sorra kerülő európai parlamenti választások közeledtével hatékonyabbá váljon az Unió kommunikációs stratégiája.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek