Navigointipolku

EU tarvitsee kansalaisten palautetta - 02/04/2008

Kolme nuorta kuvattuina sanomalehden painovedoksen läpi

Julkista EU-keskustelua halutaan lisätä, jotta kansalaisten mielipiteet ja tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon EU:n päätöksenteossa.

EU:n päätösten vaikutukset näkyvät usein suoraan ihmisten arjessa. Tuoreita esimerkkejä ovat vaikkapa matkapuhelinten verkkovierailumaksujen sääntely ja Euroopan ympäristömerkki (kukkatunnus).

Kansalaispalaute onkin päätöksenteossa välttämätöntä. EU:n viestintäkomissaari DeutschEnglishfrançaissvenska Margot Wallström korostaa, että EU:n politiikan tulee olla tiukasti sidoksissa kansallisiin demokraattisiin perinteisiin ja jokapäiväiseen poliittiseen vuoropuheluun poliittisia puolueita unohtamatta. EU:sta pitäisi keskustella kaikkialla – kunnanvaltuustoissa, maakuntavaltuustoissa, jäsenvaltioiden parlamenteissa ja internetin keskustelupalstoilla.

Komissio antaa tänä ja ensi vuonna rahoitusta muun muassa seuraaviin hankkeisiin, joilla aktivoidaan julkista keskustelua:

  • julkiset kuulemistilaisuudet eri puolilla EU:ta
  • jäsenvaltioiden hankkeet, jotka edistävät kansalaisten mahdollisuuksia osallistua EU:n päätöksentekoprosessiin
  • komission ja Euroopan parlamentin järjestämät näyttelyt, keskustelutilaisuudet ja seminaarit eri jäsenvaltioissa
  • sähköiset verkostot tietojen ja ideoiden vaihtoa varten.

Hankkeet tukevat EU-komission vuonna 2005 hyväksymän viestintästrategian tavoitteita. Tämä ns. K-suunnitelma (plan D) laadittiin sen jälkeen, kun EU:n perustuslakisopimus oli hylätty Alankomaiden ja Ranskan kansanäänestyksissä. Vuosina 2006 ja 2007 järjestettiin komission tuella kuusi EU:n laajuista demokratiahanketta DeutschEnglishfrançaissvenska, joiden tavoitteena oli lisätä kansalaisten osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksia. Komissio on nyt myös antanut uuden, Debate Europe -nimisen tiedonannon, jolla halutaan tehostaa K-suunnitelmaa ennen ensi vuonna pidettäviä Euroopan parlamentin vaaleja.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä