Навигационна пътека

ЕС е и ваша работа - 02/04/2008

Трима младежи зад прозрачен образ на страница от вестник

По-широко допитване за бъдещия курс на Европа – продължаващият диалог ще насърчи участието на обществеността.

Решенията на ЕС често оказват пряко въздействие върху ежедневието ни. Добър пример за това е ограничението на таксите за роуминг за мобилни телефони или европейския екоетикет със своята характерна емблема цвете.

Хората, вземащи тези решения, се нуждаят и от вашето мнение. Комисарят по комуникациите DeutschEnglishfrançaissvenska Маргот Валстрьом смята, че политиките на ЕС трябва да „стъпват здраво върху националните демократични традиции, политическите партии и всекидневния политически диалог“. Европа трябва да се обсъжда от всички и навсякъде – в кметства, национални парламенти, интернет форуми…

За да засили участието на гражданите в дебата, Комисията ще финансира редица проекти през тази и през следващата година:

  • обществени допитвания в цяла Европа
  • национални инициативи, даващи възможност на европейците да се включат в процеса на вземане на решения на ЕС
  • изложби, дебати и семинари, организирани от Комисията и Европейския парламент в различни столици
  • подкрепа за онлайн мрежи за обмен на информация и идеи

Тези проекти са продължение на комуникационната стратегия „План Д“, стартирала през 2005 г. след отхвърлянето на европейската конституция на референдумите във Франция и Нидерландия. Оттогава Комисията е провела и финансирала множество трансгранични допитвания и консултации DeutschEnglishfrançaissvenska. Новите предложения за дебат за Европа („Debate Europe“) целят засилване на „План Д“ като подготовка за европейските избори през юни 2009 г.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки