Sökväg

Vinnarna av ett av 2007 års näringslivspris med segertrofén

Erkännande av topprestationer som ett sätt att främja viktiga politikområden – EU:s tävlingar ger medborgarna tillfälle att delta.

Enskilda prestationer och företagarinitiativ är viktiga för den sociala utvecklingen. Genombrott inom medicinsk forskning, miljövänliga transporter i tätorter och skicklig undersökande journalistik bidrar till att föra EU framåt.

EU erkänner betydelsen av sådana särklassiga bidrag genom att dela ut en rad priser, som också gör allmänheten uppmärksam på viktiga frågor och får alltfler att engagera sig.

Alla kan delta: Det anordnas tävlingar på många områden, alltifrån företagande, vetenskap och teknik samt miljö- och hälsofrågor till journalistik, regional utveckling och kultur. En del är öppna för privatpersoner medan andra riktar sig till företag, forskarlag och deras organisationer – och ytterligare andra riktar sig till ungdomar och skolor.

Fram till slutet av mars t.ex. kan skolor satsa på att få ungdomspriset för utveckling genom att lämna in en affisch eller en multimediapresentation. I år står Afrika och hållbar utveckling i blickpunkten. Deltagarna kan vinna en resa till Afrika för att få se EU:s biståndsarbete i verkligheten.

Bland kommande tävlingar kan nämnas priserna till årets uppfinnare English, som belönar de senaste årtiondenas framgångsrikaste uppfinningar, och Lorenzo Natalipriset English, som premierar journalister för enastående rapportering om de mänskliga rättigheterna och demokratifrågor.

Många tävlingar anordnas också lokalt av EU-kommissionens kontor i de enskilda medlemsländerna.

Att delta i dessa tävlingar innebär inte bara en chans att vinna pris – pristagarna kan också få internationellt erkännande vilket kan leda till att många dörrar öppnar sig.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar