Navigacijska pot

Plodno spomladansko zasedanje Evropskega sveta - 14/03/2008

Evropski svet

Strategija za gospodarsko rast in ukrepi v zvezi s podnebnimi spremembami in energijo so med glavnimi temami Evropskega sveta v Bruslju 13. in 14. marca.

Po negotovem začetku se že kažejo prvi sadovi strategije za gospodarsko rast in nova delovna mesta DeutschEnglishfrançais: javni primanjkljaji so se znižali za polovico v primerjavi z letom 2005, gospodarska rast se je leta 2007 povzpela na 3 % in v zadnjih dveh letih je nastalo šest in pol milijona delovnih mest. Vendar se Evropa ne bo ustavila pri teh rezultatih. Pot bo nadaljevala z drugim delom strategije za gospodarsko rast in nova delovna mesta, ki so ga evropski voditelji predstavili v četrtek 13. marca.

Podnebne spremembe so bile vroča tema razprav med državami članicami. Evropska unija mora zdaj sprejeti konkretne ukrepe za dosego ciljev, ki jih je Evropski svet postavil na zasedanju spomladi leta 2007. Evropski voditelji so se zavezali, da bomo za 20 % znižali emisije ogljika v EU do leta 2020. Komisija želi s svežnjem ukrepov na področju podnebja in energije DeutschEnglishfrançaisportuguês, ki ga je sprejela 23. januarja, udejanjiti te cilje. Z novim mednarodnim sporazumom, ki bi nasledil kjotski protokol English, pa bi dosegli še več.

Na zasedanju bodo obravnavali tudi stabilnost finančnih trgov in mednarodne odnose, zlasti projekt Evropske unije za Sredozemlje. S to pobudo želi EU okrepiti sodelovanje med evropskimi državami članicami in sredozemskimi državami, ki niso članice Evropske unije.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave