Kruimelpad

Voorjaarstop vruchtbaar - 14/03/2008

Europese Raad

De strategie voor groei en werkgelegenheid en de toekomstige klimaat- en energiemaatregelen prijkten hoog op de agenda van de bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel op 13 en 14 maart.

Na een nogal onopvallende start begint de strategie voor groei en werkgelegenheid DeutschEnglishfrançais nu vruchten af te werpen: de overheidstekorten zijn sinds 2005 gehalveerd, de economische groei is in 2007 met 3% toegenomen en in twee jaar tijd zijn er zes en een half miljoen banen bijgekomen. Maar dat is voor Europa nog niet genoeg. Daarom hebben de Europese leiders op donderdag 13 maart het startschot gegeven voor de tweede fase van die zogenaamde Lissabonstrategie.

Ook over klimaatverandering hebben de EU-landen stevig gediscussieerd. De EU moet nu concrete besluiten nemen om de doelstellingen te bereiken van de voorjaarstop van verleden jaar. De EU-leiders hebben zich toen onder andere voorgenomen de uitstoot van CO2 tegen 2020 met 20% te verminderen. Met het pakket energiemaatregelen DeutschEnglishfrançaisportuguês van 23 januari wil de Commissie die woorden in daden omzetten. Een nieuw internationaal akkoord als opvolger van het Kyoto-protocol English zou nog een stap verder kunnen gaan.

De stabiliteit van de financiële markten en de internationale betrekkingen kwamen ook aan de orde, met name het plan om een Unie voor het Middellandse Zeegebied op te richten. Dit initiatief is bedoeld om de samenwerking tussen EU-landen en niet-EU-landen rond de Middellandse Zee te stimuleren.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links