Διαδρομή πλοήγησης

Η εαρινή σύνοδος απέδωσε καρπούς - 14/03/2008

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση και η δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια ήταν τα κυριότερα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 13 και 14 Μαρτίου.

Μετά τις αρχικές καθυστερήσεις, η στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση άρχισε να αποδίδει καρπούς: τα δημόσια ελλείμματα μειώθηκαν στο ήμισυ σε σχέση με το 2005, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης αυξήθηκε σε 3 % το 2007, ενώ δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια εξήμισι εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρ' όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες , αποφασισμένοι να προχωρήσουν, δρομολόγησαν την Πέμπτη 13 Μαρτίου την επόμενη φάση αυτής της στρατηγικής.

Η κλιματική αλλαγή αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται τώρα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για να επιτύχει τους στόχους που είχαν τεθεί στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2007. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν τότε δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ κατά 20 % έως το 2020. Με τη δέσμη μέτρων για το κλίμα και την ενέργεια DeutschEnglishfrançaisportuguês που ενέκρινε στις 23 Ιανουαρίου, η Επιτροπή φιλοδοξεί να κάνει πράξη αυτούς στόχους. Ακόμη δε πιο φιλόδοξα αποτελέσματα θα επιτευχθούν με τη νέα διεθνή συμφωνία που διαδέχεται το πρωτόκολλο του Κιότο English.

Άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και οι διεθνείς σχέσεις και, ειδικότερα ,το σχέδιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη και τις χώρες της Μεσογείου που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι