Cale de navigare

Agenţiile europene – actori diferiţi ai unei guvernanţe comune - 11/03/2008

Sediul Agenţiei Europene pentru Siguranţă Maritimă (AESM), Lisabona (Portugalia)

Agenţiile europene, fără de care peisajul instituţional al Uniunii nu poate fi conceput, trebuie să evolueze. 

Simbol al voinţei UE de a veni în întâmpinarea nevoilor cetăţenilor săi şi ale statelor membre, agenţiile europene au fost înfiinţate pe măsură ce au apărut noi provocări.

În esenţă, rolul lor constă în a-i sprijini pe actorii implicaţi în procesul de luare a deciziilor în realizarea sarcinilor de natură juridică, tehnică şi chiar ştiinţifică.

Agenţiile europene au un cuvânt de spus în aproape toate domeniile de activitate ale UE, de la sănătate la relaţii externe şi politică socială.

Agenţiile sunt grupate în patru mari categorii, cele mai importante fiind agenţiile executive şi cele comunitare, cunoscute şi sub denumirea de agenţii „de reglementare” sau „tradiţionale”.

Agenţiile executive, în număr de şase, se ocupă, începând cu 2002, de gestionarea unuia sau mai multor programe comunitare.

Cele 29 de agenţii comunitare au fost create pentru a răspunde unor nevoi specifice – de exemplu, Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (AEPC), înfiinţată în anul 2007 prin Regulamentul REACH.

Marea diversitate geografică şi juridică a agenţiilor comunitare intră în contrast cu omogenitatea agenţiilor executive, atât cu privire la rolul, cât şi la statutul acestora. Această eterogenitate, căreia i se adaugă şi absenţa unui cadru comun de funcţionare, constituie un handicap major în materie de guvernanţă.

Dezbaterea cu privire la agenţiile executive nu este o noutate. În anul 2005, condiţiile de înfiinţare, funcţionare şi control al agenţiilor făcuseră deja obiectul unui proiect de acord interinstituţional, care însă nu a fost finalizat.

Comisia Europeană lansează un nou apel la adresa Parlamentului European şi Consiliului în vederea creării unui grup de lucru interinstituţional care să dea un nou avânt acestei dezbateri.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile