Navigációs útvonal

Európai ügynökségek: sokarcú szereplők az uniós döntéshozatalban - 11/03/2008

Az Európai Tengerbiztonsági Ügynökség (EMSA) székháza Lisszabonban

Új működési keretre van szükségük az uniós intézményrendszer megkerülhetetlen szereplőinek, az európai ügynökségeknek. 

A tagállamokban működő uniós ügynökségek az európai közvéleményt foglalkoztató kérdések megválaszolására születnek. E szervezetek mintegy szimbólumai az EU azon törekvésének, hogy közelebb kerüljön Európa polgáraihoz.

Az ügynökségek fő feladata, hogy jogi, műszaki és tudományos támogatást nyújtsanak a döntéshozók számára.

Az egészségügytől a szociálpolitikán át a külkapcsolatokig az ügynökségek gyakorlatilag az EU minden tevékenységéhez hozzájárulnak.

Két legfontosabb típusuk a végrehajtó ügynökség és a közösségi ügynökség.

Az EU 2002 óta alapít végrehajtó ügynökségeket; feladatuk egy vagy több közösségi program irányítása. Jelenleg hat végrehajtó ügynökség működik az Unióban.

A hagyományosnak számító közösségi ügynökségek meghatározott területeken látnak el különböző feladatokat. A 29 közösségi ügynökség egyike például a Vegyi Anyagokkal Foglalkozó Európai Ügynökség (ECHA), amely 2007‑ben jött létre az ún. REACH-rendelettel összefüggésben.

Míg a végrehajtó ügynökségek szerepét és működését egységes keretek szabályozzák, a közösségi ügynökségek sokfélék, földrajzi elhelyezkedésük és jogi formáik is különböznek egymástól. A sokféleség és a közös működési keretek hiánya kormányzásuk szempontjából jelentős nehézségeket okoz.

Az ügynökségekkel kapcsolatos viták nem mai keletűek. Az ügynökségek alapításának feltételeiről, működésükről és ellenőrzésükről már 2005‑ben tárgyalásokat folytattak az EU vezető intézményei, a tervezett megállapodást azonban akkor nem sikerült tető alá hozni.

A Bizottság most új javaslatot tett le a Tanács és a Parlament asztalára, amelyben intézményközi munkacsoport felállítását kezdeményezi a megbeszélések újrakezdésére.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek