Navigacijska pot

Vmesno poročilo predvideva upočasnitev gospodarske rasti EU - 21/02/2008

Hranilnik prašiček z evrskim bankovcem

Gospodarska rast v EU naj bi zaradi še vedno trajajoče negotovosti na svetovnih finančnih trgih letos dosegla le 2 %, kar je za 0,4 odstotne točke manj kot v prejšnjih napovedih.

Svetovno gospodarstvo se zdi na začetku 2008 še naprej nenavadno negotovo. Evropska gospodarstva so do zdaj dobro prenašala težavne razmere, vendar pa najnovejša gospodarska napoved EU English opozarja, da Evropo lahko čakata nižja gospodarska rast in višja inflacija.

Za Evropo bi bilo najbolje, da „v skladu z dogovori nadaljuje s strukturnimi reformami in trdno in stabilno makroekonomsko politiko ter se hitro odzove na finančne pretrese,“ je dejal evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Joaquín Almunia.

Napovedi za sedem največjih gospodarstev EU (Francija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Poljska, Španija in Združeno kraljestvo) kažejo, da naj bi bila upočasnitev rasti le kratkotrajna – a samo, če se bo ameriško gospodarstvo hitro izkopalo iz krize. Gospodarska rast naj bi se v drugi polovici leta 2008 znova povečala.

Rast cen hrane in energije je povzročila dvig inflacije z 2,3 % lanskega januarja na 3,2 % januarja 2008. Če se bodo cene umirile, naj bi se tudi inflacija v EU do konca leta 2008 ustalila na približno 2,5 %.

Evropska komisija upa, da bo boj proti podnebnim spremembam postal vir novih poslovnih možnosti in omogočil krepitev gospodarske rasti. Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso bo skupaj s podjetniki, politiki, akademiki ter predstavniki nevladnih organizacij in medijev na vsakoletnem evropskem gospodarskem vrhu English razpravljal o viziji in rešitvah na področjih podnebnih sprememb, energetike in ekoloških inovacij.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave