Cale de navigare

Potrivit unui raport intermediar, ritmul de creştere a economiei europene este în scădere - 21/02/2008

Puşculiţă cu bancnote euro

În contextul tulburărilor care se înregistrează pe pieţele financiare mondiale, pentru anul acesta se prevede o creştere economică de 2%, în scădere cu 0,4 puncte procentuale.

La început de an, perspectivele economice globale pentru 2008 sunt neobişnuit de incerte. Economiile ţărilor europene au făcut faţă destul de bine dificultăţilor survenite, dar, potrivit ultimelor previziuni economice, ne putem aştepta la o încetinire a creșterii economice şi la o creștere a ratei inflaţiei.

În opinia comisarului pentru afaceri economice şi monetare, Joaquín Almunia, cea mai bună soluție pentru Europa este „să menţină ritmul reformelor structurale, să continue aplicarea unor politici macroeconomice solide şi stabile şi să ia rapid măsurile care se impun în faţa crizei financiare, aşa cum s-a convenit”.

În cazul celor mai mari şapte economii ale UE DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčinaslovenščina (Franţa, Germania, Italia, Polonia, Regatul Unit, Spania şi Ţările de Jos), tendinţa de scădere va fi de scurtă durată, cu condiţia ca economia americană să se redreseze rapid. Se aşteaptă ca tendinţa de creştere să revină în cea de-a doua parte a anului 2008.

Creşterea preţurilor la alimente şi energie au condus la creşterea recentă a ratei inflaţiei – de la 2,3% în 2007, la 3,2% în ianuarie 2008. Până la sfârşitul acestui an, rata inflaţiei ar trebui să revină la aproximativ 2,5%, dacă aceste preţuri ating din nou pragul normal. 

În căutarea unei surse de creştere economică, Uniunea Europeană consideră că provocarea lansată de acţiunile de reducere a emisiilor de CO2 ar putea crea noi oportunităţi de afaceri. Ediţia din acest an a summitului european de afaceri English va fi o ocazie pentru preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, de a se alătura întreprinderilor, liderilor politici, ONG-urilor şi reprezentanţilor mass-mediei şi ai mediului universitar pentru a-şi împărtăşi viziunile şi soluţiile cu privire la schimbările climatice, la problematica energiei şi la ecoinovare.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile