Kruimelpad

Economische groei EU vertraagt volgens tussentijds verslag - 21/02/2008

Spaarvarken met eurobiljetten

De economische groei in de EU vertraagt dit jaar tot 2% (0,4 procentpunt minder) terwijl de internationale financiële markten worstelen met instabiliteit.

In deze eerste maanden van 2008 blijven de wereldwijde economische vooruitzichten bijzonder onzeker. De Europese economieën doorstaan de storm redelijk, maar lagere groei en inflatie liggen op de loer, volgens de laatste economische prognose voor de EU English.

Europa moet "de koers van structurele hervormingen, solide en stabiel macro-economisch beleid en de overeengekomen snelle maatregelen om de financiële instabiliteit het hoofd te bieden niet veranderen," aldus Joaquín Almunia, Europees commissaris voor Economische en monetaire zaken.

De voorspellingen voor de zeven grootste EU-economieën DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčinaslovenščina (Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Polen, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) duiden op een korte vertraging van de economie, mits de Amerikaanse economie snel herstel vertoont.  De groei trekt naar verwachting weer aan in de tweede helft van 2008.

Hogere prijzen voor voeding en energie hebben hogere inflatie in de hand gewerkt, van 2,3% in 2007 tot 3,2% in januari dit jaar. Als deze prijsstijging afneemt, kan het inflatiecijfer voor de hele EU eind 2008 rond 2,5% uitkomen.

Om de groei een impuls te geven, richt de EU de aandacht op de "CO2-uitdaging" als een mogelijkheid om nieuwe kansen voor bedrijven te creëren. Samen met zakelijke en politieke leiders, ngo's, de media en academici zal commissievoorzitter José Manuel Barroso deelnemen aan de jaarlijkse European business summit English om ideeën over en oplossingen voor klimaatverandering, energie en eco-innovatie uit te wisselen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links