Навигационна пътека

По-бавен ръст за икономиката на ЕС - 21/02/2008

Спестовна касичка, от която стърчат евробанкноти

Икономическият растеж в Съюза се очаква да спадне с 0,4 процентни пункта до 2% тази година на фона на продължаваща нестабилност на финансовите пазари.

Перспективите за световната икономика остават необичайно несигурни в началото на 2008 г. Европейските икономики се справят с трудностите доста добре, но последната икономическа прогноза за ЕС Englishпредвижда по-слаб растеж и по-висока инфлация в близко бъдеще.

Според комисаря по икономическите и паричните въпроси Хоакин Алмуния най-доброто, което Европа може да направи, е да „запази курса си на структурни реформи, да поддържа разумни и стабилни макроикономически политики, и да реагира бързо на финансовите колебания, както е предвидено“.

Прогнозата за седемте най-големи икономики на ЕС DeutschελληνικάEnglishespañolfrançaisslovenčinaslovenščina (Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Обединеното кралство) сочи, че забавянето на растежа ще бъде краткотрайно, при условие че икономиката на САЩ се съвземе бързо и тръгне нагоре. Очаква се растежът да се ускори отново през втората половина на 2008 г.

По-високите цени на храни и горива причиниха покачване на инфлацията от 2,3 % през 2007 г. до 3,2 % през януари тази година. Ако цените се успокоят, инфлацията в ЕС като цяло би трябвало да спадне до около 2,5 % до края на 2008 г.

В стремежа си да стимулира растежа ЕС разглежда „въглеродното предизвикателство“ като потенциален източник на нови възможности за бизнес. На годишната европейска среща на върха за бизнеса English председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу ще се присъедини към политически и бизнес лидери, неправителствени организации, представители на медиите и на академичните среди, които ще обсъдят виждания и ще споделят решения в областта на климатичните промени, енергията и екологичните иновации.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки