Navigációs útvonal

Egyre jobban teljesítenek az európai fogyasztói piacok - 12/08/2014

Forgalmas bevásárlóutca Madridban © EU

A legújabb felmérés szerint javulnak a feltételek az európai fogyasztói piacokon, bár a szolgáltatások és az energiaszektor területe némi aggodalomra ad okot.

A Bizottság által legutóbb közzétett éves fogyasztói piaci körkép English (en) szerint az európaiak többsége elégedett az árupiacokkal. Még az utóbbi években legrosszabbul teljesítő piacokon – például a járműüzemanyagok és a vasúti szolgáltatások piacán – is javulás volt megfigyelhető. Továbbra is a banki szolgáltatások szektora a sereghajtó, azon belül pedig a befektetési termékek és a jelzálogok piaca áll a legrosszabbul.

A Bizottság több száz termék és szolgáltatás alakulását követi nyomon 52 fogyasztói piacon, mégpedig az uniós fogyasztók visszajelzései alapján, akik különböző szempontok – az árszint, a termékekkel kapcsolatos problémák, a panasztétel lehetősége, a vállalatokba vetett bizalom és az általános elégedettségi szint – alapján rangsorolják ezeket a piacokat.

Az eredménytábla szerint a három legproblematikusabb terület a következő:

  • a banki szolgáltatások szektora,
  • az energiapiacok,
  • a távközlés.

A közüzemi szolgáltatások, a használt autók piacai, valamint az üzemanyagárak szintén hagynak kívánnivalót maguk után.

Összetettségüknél fogva továbbra is inkább a szolgáltatások okoznak kisebb-nagyobb bosszúságot a fogyasztóknak, mintsem az árupiacok, ráadásul a szolgáltatók – marketingstratégiájuk keretében – gyakran szándékosan megnehezítik a fogyasztóknak, hogy a számukra legkedvezőbb döntéseket hozzák.

A felmérésből kiviláglik továbbá, hogy nagy a szórás földrajzi szempontból a tekintetben, hogy a fogyasztók mennyire elégedettek a különböző piacokkal. A „régi” tagállamokban az emberek inkább a kiskereskedelmi és gépjárműipari szolgáltatásokkal elégedettek, míg az EU-hoz az utóbbi tíz évben csatlakozott országokban a távközlési szolgáltatások nyerik el jellemzően a fogyasztók tetszését.

A következő lépések

Az EU egyebek mellett az alábbi kezdeményezésekkel próbálja javítani a fogyasztói feltételeket a legrosszabban teljesítő ágazatokban:

  • új szabályokat vezet be a fizetési számlákra és a lakossági befektetési termékekre vonatkozóan,
  • kidolgozta és előterjesztette a kontinens teljes hálózati lefedettségét célzó javaslatcsomagot Deutsch (de) English (en) français (fr) ,
  • intézkedéseket hoz a kínálat és a számlázás átláthatóbbá tételére az energiaellátás terén.

A Bizottság emellett két részletes tanulmányt fog hamarosan útjára indítani:

  • egy piaci tanulmányt a kiskereskedelmi villamosenergia-piacokról, amely összeveti majd a legfrissebb adatokat egy korábbi piaci tanulmány (2010) megállapításaival, és megvizsgálja, hogy az energiapiacokról szóló harmadik jogszabálycsomag DeutschEnglishfrançais milyen eredményekkel járt,
  • egy tanulmányt a fogyasztói magatartás témájában, amely arra hivatott fényt deríteni, hogyan lehetne egyszerűbbé és könnyebben érthetővé tenni a fogyasztók számára a szolgáltatásokra vonatkozó szerződéses feltételeket.

Egy, az üzemanyagpiacról nemrég készült tanulmány megállapítja, hogy az üzemanyagok ára túlságosan ingadozik, sőt egyes országokban naponta többször is változik. Ezért a szabályozók kezdeményezésére egyre több tagállamban ár-összehasonlító webhely működik, amely megkönnyíti a fogyasztók számára az eligazodást, és közvetve az árak csökkenését idézheti elő.

A használtautó-piacon jelentkező problémák vizsgálata már folyamatban van. A Bizottság átfogó képet kíván alkotni a hiányosságokról, és fel akarja térképezni a lehetséges megoldásokat.

Sajtóközlemény: Tovább javulnak a feltételek a fogyasztói piacokon

Adatlap: A fogyasztói piacok 10. eredménytáblája pdf - 539 KB [539 KB] English (en)

Piacfigyelés English (en)

Fogyasztók az EU-ban English (en)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek