Navigacijski put

Poboljšanje rezultata potrošačkog tržišta EU-a - 12/08/2014

Gužva na ulici s trgovinama u Madridu © EU

Najnoviji podaci pokazuju poboljšanje uvjeta na svim tržištima u Europi, iako uslužni i energetski sektor daju razloga za zabrinutost.

Prema najnovijem pregledu potrošačkih tržišta EU-a English (en) , desetom po redu, većina Europljana zadovoljna je tržištem proizvoda. Čak i sektori koji su posljednjih godina ostvarivali najgore rezultate, kao što su vozila i željezničke usluge, pokazuju znakove poboljšanja. Bankarski sektor i dalje je najmanje zadovoljavajući. Tržišta za investicijske proizvode i hipoteke zauzimaju najniža mjesta na ljestvici rezultata.

Komisija prati stotine proizvoda i usluga diljem52 potrošačka tržišta. Potrošači diljem EU-a ih zatim ocjenjuju s obzirom na cijenu, probleme i pritužbe, povjerenje u trgovačka društva i razinu zadovoljstva.

U pregledu se izdvajaju tri najproblematičnija područja:

  • bankarsko
  • energetska tržišta
  • telekomunikacije.

Poboljšanja su potrebna i u pogledu javnih komunalnih usluga, cijena goriva i tržišta rabljenih automobila.

Tržišta usluga potrošačima stalno uzrokuju više glavobolja nego tržišta proizvoda jer su neka od njih vrlo složena i zato što marketinške strategije ponekad namjerno otežavaju potrošaču odabir najbolje ponude.

Iz rezultata su vidljive i regionalne razlike unutar EU-a u pogledu zadovoljstva. Građani u starijim državama članicama zadovoljniji su uslugama u sektoru trgovine na malo i automobilskom sektoru, dok su građani u mlađim državama članicama zadovoljniji telekomunikacijskim uslugama.

Daljnji koraci

Inicijative EU-a u cilju poboljšanja potrošačkih uvjeta u najlošije ocijenjenim sektorima obuhvaćaju sljedeće:

  • nova pravila o računima za obavljanje platnog prometai investicijskim proizvodima za građanstvo
  • inicijativu Povezani kontinent Deutsch (de) English (en) français (fr)
  • mjere za povećanje transparentnosti ponuda u području energije i računa.

Komisija namjerava provesti i dvije detaljne studije:

  • studiju o maloprodajnom tržištu električne energije u kojoj će se usporediti trenutačna situacija s onom iz 2010. i ispitati učinak trećeg energetskog paketa DeutschEnglishfrançais EU-a
  • studiju o ponašanju potrošača osmišljenu kako bi se pomoglo potrošačima da bolje razumiju uvjete kupnje.

Nedavna studija o cijeni goriva za vozila pokazuje da se cijene u nekim državama mogu promijeniti nekoliko puta dnevno. Web-stranice za usporedbu cijena postale su stoga koristan alat za regulatore kako bi se s pomoću novih pravila o određivanju cijena poboljšala transparentnost i snizile cijene.

Trenutačno se temeljito analiziraju problemi povezani s tržištem rabljenih automobila kako bi se dobio bolji pregled stanja i pronašla moguća rješenja.

Priopćenje za tisak – Tržišni uvjeti za potrošače i dalje se poboljšavaju

Informativni članak – 10. pregled potrošačkih tržišta pdf - 539 KB [539 KB] English (en)

Praćenje tržišta English (en)

Potrošači i EU English (en)

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice