Навигационна пътека

Подобряване на резултатите на европейския потребителски пазар - 12/08/2014

Оживена търговска улица в Мадрид © ЕС

Нови данни показват подобряване на условията на всички пазари в Европа, въпреки че услугите и енергията дават поводи за тревога.

Повечето европейци са доволни от пазарите на стоки, показва най-новият ежегоден индекс за развитие на пазарите на дребно English (en) , който е десети по рода си. Дори секторите, които имаха най-лоши резултати през последните години — например автомобилните и железопътните услуги — показват признаци на подобрение. Банковото дело остава най-незадоволително представящият се сектор, като на последно място се нареждат пазарите на инвестиционни продукти и ипотеки.

Комисията следи стотици продукти и услуги на52 потребителски пазара. След това потребителите в ЕС ги подреждат по цена, проблеми и оплаквания, равнище на доверие в компаниите и удовлетвореност.

С помощта на индекса се открояват трите най-проблематични области:

  • банково дело,
  • енергийни пазари,
  • далекосъобщения.

Комуналните услуги, цените на горивата и пазарите за употребявани автомобили също се нуждаят от подобрение.

Пазарите на услуги постоянно причиняват повече главоболия на потребителите, отколкото пазарите на стоки, тъй като те са много сложни и понеже маркетинговите стратегии понякога умишлено затрудняват потребителите да изберат най-изгодната сделка.

Резултатите също така подчертават регионалните различия в ЕС по отношение на удовлетвореността. Хората в по-старите страни членки са по-удовлетворени от търговията на дребно и автомобилните услуги, докато жителите на по-новите страни от ЕС са по-доволни от услугите в областта на далекосъобщенията.

Следващи стъпки

Инициативите на ЕС за подобряване на условията за потребителите в секторите с най-лоши резултати включват:

  • нови правила за разплащателните сметкии инвестиционните продукти на дребно,
  • инициативата „Свързан континент“, Deutsch (de) English (en) français (fr)
  • усилия за повече прозрачност на офертите и сметките в областта на енергетиката.

Очаква се Комисията да започне две задълбочени проучвания:

  • пазарно проучване за продажбите на електрическа енергия на дребно , чрез което ще се сравни настоящото положение с това през 2010 г. и ще се проучи ефектът от третия енергиен пакет DeutschEnglishfrançais на ЕС,
  • поведенческо проучване, целящо да помогне на потребителите да разбират по-добре договорните условия.

Скорошно проучване за цените на горивата за автомобили показва, че в някои страни те могат да се променят по няколко пъти на ден. Затова уебсайтовете за сравняване на цени се превърнаха в полезен инструмент за регулаторните органи с цел повишаване на прозрачността и намаляване на цените чрез нови ценови правила.

Проблемите на пазара за употребявани автомобили в момента се проучват задълбочено, за да бъдат разбрани по-добре и да се набележат възможни решения.

Съобщение за медиите — Пазарните условия за потребителите в ЕС продължават да се подобряват

Информационен документ — 10-ти индекс за развитие на пазарите на дребно pdf - 539 KB [539 KB] English (en)

Наблюдение на пазара English (en)

Потребителите и ЕС English (en)

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки