Sökväg

Glöm inte att packa ner ditt europeiska sjukförsäkringskort - 17/07/2014

Europeiskt sjukförsäkringskort © iStockphoto

Med ett europeiskt sjukförsäkringskort blir det lättare att söka vård i ett annat EU-land på semestern. Du sparar både tid och pengar. 

Ditt sjukförsäkringskort visar att du har rätt till offentlig vård på samma villkor som invånarnai landet du besöker. Du betalar då samma avgifter som invånarna själva – i vissa fall är vården helt gratis. Kortet gäller dock bara akut, nödvändig vård.

Kortet beställer du hos din försäkringskassa och det gäller i de 28 EU-länderna,Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz.

Viktigt att tänka på

  • Du bör alltid teckna en reseförsäkring. Kortet täcker inte privat sjukvård, kostnader för fjällräddning eller hemtransport eller borttappade/stulna ägodelar.
  • Kortet täcker inte planerad vård.
  • I vissa länder har det rapporterats att förmedlare tar ut avgifter för att hjälpa till att ansöka om kortet, men det är gratis. 

Ladda ner appen innan du reser!

Innan du ger dig iväg kan du ladda ner en app om EU-kortet. Den finns på 25 språk och för olika plattformar. Här kan du läsa om

  • hur du använder kortet i de olika länderna och hur du begär ersättning
  • vem du ska kontakta om du tappar bort ditt kort.

Tänk på att appen inte ersätter själva kortet. Du kan heller inte beställa ditt kort med appen. Det gör du hos Försäkringskassan (eller FPA i Finland). 

Tävling om bästa videomanus

EU-kommissionen anordnar en tävling om bästa manusidé till ett videoklipp DeutschEnglishfrançais. Utifrån den vinnande idén görs en reklamvideo om kortets fördelar för resenärer och vårdgivare.

Skicka in ditt bidrag senast den 17 augusti.

Vad är det europeiska sjukförsäkringskortet?

Pressmeddelande – mer än 200 miljoner har ett EU-kort

 

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar