Sökväg

Säker mat – så skyddar EU människor och djur - 13/06/2014

Korgar med bär och frukt i ett marknadsstånd © iStockphoto

EU:s nätverk för snabba livsmedelsvarningar firar 35 år och är viktigare än någonsin i kampen mot livsmedelsbedrägerier. 

EU:s system för snabb varning för livsmedel och foder (Rasff) English fick förra året in 3 205 anmälningar om matvaror som är farliga för hälsan, visar årsrapporten. Anmälningarna gällde bland annat hepatit A i jordgubbar och ehecbakterier i kött.

Rasff är ett nätverk för de 28 EU-länderna och flera andra europeiska länder. Medlemmarna kan utbyta information om potentiella hälsorisker i mat och foder – och snabbt samordna insatser.

Så fort man upptäcker farliga matvaror tas de bort från marknaden eller återkallas från kunderna. Vissa livsmedel hinner inte ens komma ut till butikerna – det gäller t.ex. varor från länder utanför EU som anses hälsovådliga och stoppas redan vid gränsen.

35 år av skydd

De allra flesta anmälningarna under 2013 gällde livsmedel (85 %), följt av djurfoder (8 %) och material som kommer i kontakt med livsmedel English (7 %).

På en ny konsumentwebbplats English hittar du de senaste anmälningarna.

Enligt rapporten för 2013 var anmälningarna 9 % färre än året innan. Färre varor stoppades vid gränsen och man fick inte heller in lika många informationsmeddelanden. Det tyder på att tillsynsmyndigheterna arbetar effektivare och inriktar sig på allvarliga fall som kräver snabba åtgärder.

Livsmedelsbedrägerier

Hästköttskandalen som skakade Europa i början av 2013 visade hur viktigt nätverket är – den snabba informationen om livsmedel som innehöll hästkött ansågs avgörande för att utreda och spåra källan till bedrägeriet.

Men skandalen visade också hur svårt det är att utreda livsmedelsbedrägerier nu när de globala leveranskedjorna blivit alltmer komplexa.

Nästa steg

Ett nytt EU-verktyg mot livsmedelsbedrägerier håller på att tas fram för att samordna gemensamma insatser och informationsutbyte. Det är inspirerat av Rasffs välfungerande modell för informationsutbyte och ska komplettera arbetet i det nya nätverket mot livsmedelsbedrägerier ελληνικάfrançaisбългарскиhrvatskiDeutschdanskEnglishGaeilgesuomičeštinaeesti keelmagyarespañol

System för snabb varning för livsmedel och foder English

Pressmeddelande: Säker mat i EU – 35 år med varningssystemet Rasff

Rasffs rapport – 2013 English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar