Navigációs útvonal

Élelmiszer-biztonság – az emberek és az állatok egészségéért - 13/06/2014

Gyümölcsös kosárkák a piacon © iStockphoto

Az EU élelmiszer-biztonsági riasztási hálózata 2013-ban megszilárdította létfontosságú szerepét abban, hogy ne kerüljenek veszélyes élelmiszercikkek a boltok polcaira. A hálózat célul tűzte ki, hogy az élelmiszercsalás elleni küzdelem élére áll. 

Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerének English éves jelentése szerint a rendszer tavaly 3205 olyan új esetről értesült, amely élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentett. Riasztás érkezett például hepatitis A-vírussal fertőzött eperről és E.coli baktériumot (egy nagyon veszélyes kórokozót) tartalmazó húsról.

Az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerben a 28 tagállam mellett néhány nem uniós ország is részt vesz. A hálózat tagjai azonnal értesítik egymást, amint olyan élelmiszertermékekről vagy takarmányokról szereznek tudomást, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre, majd késedelem nélkül összehangolt válaszlépéseket tesznek.

Nagyon fontos, hogy idejében fény derüljön a kockázatokra, mert így a kérdéses termékeket ki lehet vonni a piacról, illetve vissza lehet hívni a fogyasztóktól. A riasztási rendszernek köszönhetően a veszélyes élelmiszerek forgalmazását sokszor már azelőtt leállítják, hogy az üzletekbe kerülnének. Az EU határain túlról érkező árucikkek például már be se jutnak az Unióba, ha nem biztonságosak.

35 éves védelem

A 2013-ban bejelentett esetek számottevő része (85%-a) emberi fogyasztásra szánt termékekhez kapcsolódott; ezután a takarmányok következtek a sorban (8%-kal), az esetek maradék 7%-ban pedig a csomagolás vagy az élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő más tárgyak, pl. gépek jelentették a problémát (élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok English).

A riasztási rendszerbe beérkezett értesítéseket tartalmazó adatbázist korábban elsősorban a szabályozással foglalkozó szervek és a hatóságok használták, ma már azonban egy új fogyasztói honlapon English bárki betekinthet ezekbe az adatokba, és keresést végezhet a legfrissebb egészségügyi értesítések körében.

A 2013. évi jelentés szerint az értesítések száma a 2012-es adatokhoz képest 9%-kal csökkent, többek között kevesebbszer kellett árut visszafordítani a külső határokon, és kevesebb tájékoztatási célú üzenet érkezett. Ez arra utal, hogy a szabályozó szervek hatékonyabban dolgoznak, és a gyors intézkedést igénylő súlyos esetekre összpontosítanak.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos csalások leleplezése

A 2013 elején kitört lóhúsbotrány, mely nagy felháborodást keltett Európa-szerte, rávilágított arra, hogy a riasztási rendszer rendkívül fontos feladatot lát el: a lóhússal kevert marhahúsra vonatkozó információk döntő fontosságúnak bizonyultak a csalás leleplezéséhez, és ahhoz, hogy fel lehessen göngyölíteni az ügyet.

A botrány egyúttal arra is rámutatott, milyen nehéz a bonyolult ellátási láncok globalizált világában az élelmiszercsalások végére járni. Jóllehet a jelenlegi riasztási rendszer a bejelentett esetek nyomon követése során küldött kiegészítő értesítések révén fontos információkhoz jut, amelyek elvezethetnek a probléma forrásához, a jövőben ennél többre van szükség.

A következő lépések

Új élelmiszercsalás elleni eszköz készül, amely lehetővé fogja tenni, hogy az illetékes hatóságok EU-szerte adatokat cseréljenek egymással, és összehangolják a határokon átívelő csalások megelőzését szolgáló intézkedéseiket. Az eszköz a nemrég létrehozott európai élelmiszercsalás elleni hálózat  ελληνικάfrançaisбългарскиhrvatskiDeutschdanskEnglishGaeilgesuomičeštinaeesti keelespañol munkáját hivatott kiegészíteni. Kidolgozásához az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer sikeres információmegosztási módszere szolgált mintául. 

Élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer English

Sajtóközlemény: Harminc éves az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer – és hatékonyabb, mint valaha

Az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszer 2013. évi jelentése English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek