Навигационна пътека

Качеството на туристическите уебсайтове се подобрява след проверка на ЕС - 23/04/2014

Човек резервира полет онлайн с кредитна карта © istockphoto.com

Проверки на туристически уебсайтове водят до значително по-добро спазване на правата на потребителите, като 62% вече отговарят на изискванията на ЕС.

Всеки трети интернет потребител в ЕС вече резервира билети за пътуване и нощувки онлайн, като се очаква този брой да нарасне в бъдеще. За да се гарантира, че туристическите уебсайтове са коректни към потребителите, Комисията заедно с национални органи извършва редовни проверки на подобни уебсайтове в цяла Европа.

През 2013 г. властите откриха нарушения на правото на ЕС при 382 от 552 туристически уебсайта. Оттогава насам 173 уебсайта бяха актуализирани и коригирани, 209 уебсайта са обект на текущи процедури, а 6 вече не съществуват.

Констатирани проблеми

Основните проблеми, които бяха открити, са:

  • липса на задължителната информация за самоличността на търговците, по-конкретно за техните електронни адреси;
  • липса на ясни инструкции как да се подават жалби;
  • подвеждаща информация за крайната цена;
  • незадължителните ценови добавки не се показват като добавки, които трябва да бъдат изрично избрани.

Административните и правните процедури по отношение на уебсайтовете, които все още не отговарят на изискванията, ще продължат. Извършва се преглед и на други практики в туристическия сектор, за да се гарантира, че потребителите разполагат с цялата необходима информация, когато избират между различни услуги.

Съвети за потребителите

  • Уверете се, че търговецът е посочил своето име, местонахождение и електронен адрес и, когато е необходимо, координати за връзка с авиокомпанията или хотела.
  • Проверете дали разполагате с цялата необходима информация, например за маршрута, времето на заминаване и пристигане, авиокомпанията и адреса на хотела.
  • Проверете каква точно е крайната цена, когато са включени всички допълнителни такси.
  • Разпечатайте или запазете копие от договорните условия. Имайте предвид, че понякога не можете да отмените резервацията си безплатно или изобщо да я отмените в зависимост от условията за отмяна на резервации.
  • Съобщете веднага за възникнали проблеми на посочените адреси за контакт.

Ако се нуждаете от помощ, обърнете се към потребителска организация или към съответния национален орган. Ако имате проблеми с търговец в друга страна от ЕС, можете да потърсите помощ и от европейския потребителски център češtinadanskDeutschEnglishfrançaisitalianoNederlandspolskiromânăsvenska във вашата страна.

Гражданите на ЕС имат конкретни права при пътуване, така че не забравяйте да посетите уебсайта за правата на пътниците English или да изтеглите мобилното приложение. English

Съобщение за медиите: По-добро спазване на правата на потребителите на туристическите уебсайтове

Въпроси и отговори — Проверка на туристическите уебсайтове

Резултати от проверката на туристическите уебсайтове English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки