Cale de navigare

Aplicațiile mobile în slujba sănătății - 10/04/2014

O aplicație medicală care monitorizează sănătatea în timp real, rulând pe un smartphone ©Getty Images

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a colecta idei cu privire la modalitățile de îmbunătățire a serviciilor medicale din Europa prin utilizarea tehnologiei mobile, economiile care s-ar putea realiza astfel fiind de 99 de miliarde de euro.

Printre posibilitățile reunite sub denumirea de „m-sănătate” (sau sănătate mobilă) se numără utilizarea de aplicații pe smartphone-uri și tablete:

 

  • pentru măsurarea tensiunii arteriale
  • pentru a le reaminti pacienților să-și ia medicamentele
  • pentru a comanda administrarea automată de insulină prin transmiterea unor semnale de control către pompa de insulină.

UE consideră că aceste aplicații ar putea genera economii de 99 de miliarde de euro la nivel european, contribuind la reducerea costurilor aferente serviciilor medicale prin:

  • facilitarea diagnosticării precoce
  • încurajarea prevenirii
  • posibilitatea pe care o oferă personalului medical de a economisi până la 30% din timpul consacrat accesării și analizării datelor.

M-sănătatea prezintă, de asemenea, avantajul că le permite pacienților să aibă un control mai mare asupra sănătății și a bunăstării lor.

Investiții în inovare

Se estimează că, până în 2017, 3,4 miliarde de oameni din întreaga lume vor deține un smartphone, iar jumătate dintre aceștia vor utiliza aplicațiile de m-sănătate.

Aproape 100 000 de astfel de aplicații sunt deja disponibile. Cele mai populare 20 de aplicații gratuite în domeniul sănătății, condiției fizice și sportului au înregistrat peste 230 de milioane de descărcări la nivel mondial.

Până în prezent, UE a investit 100 de milioane de euro în cercetarea în domeniu m-sănătății, finanțând inovații semnificative. De exemplu:

  • pacienții cu insuficiență renală vor fi în curând în măsură să își monitorizeze dializa pe smartphone
  • există deja aplicații de gestionare a stresului, prin crearea unor medii virtuale în care utilizatorii pot învăța tehnici de relaxare
  • personalul medical din Graz (Austria) și-a îmbunătățit semnificativ gestiunea internă cu un nou sistem de comunicații mobile.

În următorii 2 ani, UE va pune la dispoziție fonduri de aproape 95 de milioane de euro.

Consultarea publicului

În ciuda avantajelor pe care le prezintă m-sănătatea, există în continuare motive de îngrijorare legate, de exemplu, de protecția datelor colectate de aplicațiile mobile pentru sănătate și de normele privind modul în care acestea pot fi certificate ca dispozitive medicale.

UE invită cetățenii, personalul medical, autoritățile publice, producătorii de telefoane mobile și alte categorii de populație să își exprime punctele de vedere cu privire la problemele legate de m-sănătate, inclusiv în legătură cu cerințele de siguranță aferente aplicațiilor mobile pentru sănătate și cu modalitățile prin care pot fi promovate în Europa inițiativele antreprenoriale în acest domeniu.

Puteți răspunde la consultare pe tema m-sănătății Englishpână la data de 3 iulie. O sinteză a răspunsurilor va fi publicată la sfârșitul anului.

Comunicat de presă - Asistență medicală în format de buzunar

Ce poate face m-sănătatea pentru dumneavoastră? DeutschEnglishfrançais

Cartea verde privind m-sănătatea English

O agendă digitală pentru Europa - e-sănătatea English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile