Navigációs útvonal

Hogyan állíthatjuk a mobiltechnológiát az egészségügy szolgálatába? - 10/04/2014

Okostelefonon futó egészségügyi alkalmazás, amely valós időben ellenőrzi a felhasználó egészségi állapotát

A most induló európai uniós konzultáció keretében a Bizottság arra keres megoldásokat és ötleteket, hogy miként lehet felhasználni a mobiltechnológiát az európai egészségügyi szolgáltatások továbbfejlesztésére, ami az egészségügyi ellátás minősége terén jelentkező előnyök mellett akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet.

A mobil egészségügy, röviden az m-egészségügy számos újszerű megoldást kínál. Az okostelefonra vagy táblagépre telepített egészségügyi alkalmazásokkal:

 

  • megmérhetjük a vérnyomásunkat;
  • emlékeztetőt állíthatunk be, amely figyelmeztet, amikor be kell vennünk a gyógyszerünket;
  • a cukorbetegek pedig akár az inzulinadagjukat is beadhatják az inzulinpumpának küldött vezérlőjellel.

Az EU úgy véli, hogy ilyen alkalmazásokkal uniós szinten akár 99 milliárd eurót megtakarítást is el lehet majd érni azáltal, hogy a mobiltechnológia:

  • lehetővé teszi a betegségek korai felismerését;
  • arra ösztönzi a felhasználókat, hogy fordítsanak több figyelmet a betegségek megelőzésére;
  • akár 30%-kal csökkenti azt az időt, amit az egészségügyi szakembereknek az adatok elérésére és elemzésére kell fordítaniuk.

Az m-egészségügy további előnye az, hogy a betegek saját maguk ellenőrizhetik egészségi állapotukat.

Beruházás az innovációba

A becslések szerint 2017-re az egész világon 3,4 milliárd ember rendelkezik majd okostelefonnal, és e felhasználók fele mobil egészségügyi alkalmazást is használ majd.

Már ma is közel 100 ezer ilyen alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére, és közülük a 20 legkedveltebb, sporttal, fitnesszel és egészséggel kapcsolatos ingyenes alkalmazást világszerte több mint 230 millióan töltötték le.

Ezidáig az Európai Unió 100 millió eurót fordított az m-egészségügyi kutatások finanszírozására, a beruházások pedig jelentős újításokkal kecsegtetnek. Például:

  • a veseelégtelenségben szenvedő betegek a közeljövőben az okostelefonjukon követhetik nyomon a dialízis folyamatát;
  • már ma is léteznek olyan stresszkezelésre szolgáló alkalmazások, melyek révén a felhasználók virtuális környezetben sajátíthatnak el különféle relaxációs technikákat;
  • az ausztriai Graz egyik kórházának egészségügyi szakemberei egy új mobilrendszer segítségével jelentős fejlesztéseket vezettek be az intézmény belső irányításában.

A következő két évben a hasonló célokat szolgáló beruházásokra további 95 millió euró áll majd rendelkezésre.

Nyilvános konzultáció

Az m-egészségügy nyilvánvaló előnyei ellenére felmerülhet a kérdés, hogy miként biztosítható az egészségügyi alkalmazások által gyűjtött adatok védelme, vagy milyen szabályok alapján lehet ezeket az alkalmazásokat orvostechnikai eszközként hitelesíteni.

Az EU ezért arra kéri a polgárokat, az egészségügyi szakembereket, a közigazgatási szerveket, a mobiltelefonok gyártóit és minden más érdeklődőt, hogy osszák meg véleményüket a mobil egészségüggyel, például az egészségügyi alkalmazásokra vonatkozó biztonsági előírásokkal vagy az m-egészségügyi vállalkozások támogatásával kapcsolatban.

Az m-egészségügyi konzultációjúlius 3-ig tart, a véleményeket addig lehet elküldeni. A válaszokból készült összefoglalót a Bizottság az év végén fogja közzétenni.

Sajtóközlemény: Egészségügyi ellátás a mobilunkról

Mit tehet Önért az m-egészségügy? DeutschEnglishfrançais

Zöld könyv az m-egészségügyről English

Európai digitális menetrend: e-egészségügy English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek