Sökväg

Kläder och leksaker farligaste köpen i EU - 26/03/2014

En nallebjörn, ett färgglatt leksakståg, olika bollar och en docka i en gul hink.

EU utfärdade ett rekordstort antal larm via Rapex, systemet för snabbt informationsutbyte om farliga varor, under 2013. Flertalet larm gällde varor från Kina.

Totalt skickades 2 364 anmälningar om andra varor än livsmedel via Rapex förra året. Larmen gällde till exempel instabila badbaljor för bebisar, barnvagnar som fällde ihop sig, tatueringsfärg som innehöll förbjudna ämnen och skor med allergiframkallande kemikalier.

Systemet ska se till att farliga varor dras tillbaka från butikerna eller att redan sålda varor lämnas tillbaka. Det omfattar de 28 EU-länderna plus Norge, Island och Liechtenstein.

Antalet varningar under 2013 var 3,8 procent högre än föregående år. Kommissionen menar att ökningen beror på att myndigheterna upptäcker fler varor och inte på att det faktiskt säljs fler farliga varor i EU.

Tio år med Rapex

Antalet larm om farliga varor har ökat år från år sedan Rapex startade 2003, då 200 larm gick ut.

Kläder och leksaker utgjorde en fjärdedel var av det totala antalet 2013. Därefter följer elapparater (9 procent), motorfordon (7 procent) och kosmetika (4 procent).

De vanligaste farorna för konsumenterna var farliga kemikalier, risk för strypning, skada , kvävning och elstötar.

Nästan två tredjedelar (64 procent) av de farliga varorna kom från Kina. Det var en ökning med 6 procent sedan 2012 och 10 procent sedan 2011. EU arbetar tillsammans med Kina för att förbättra kunskapen om produktsäkerhet bland landets producenter.

Andelen anmälda farliga produkter som tillverkats i EU har sjunkit från 27 procent för tio år sedan till 15 procent 2013.

Flest anmälningar förra året kom från Ungern (12 procent av fallen), Tyskland och Spanien (11 procent), Bulgarien (8 procent) och Storbritannien (6 procent).

Kommissionen uppmuntrar EU-länderna att anta lagstiftning som gör det enklare att spåra var varor kommer från. I dag går det inte att spåra runt 10 procent av de farliga varor som säljs i Europa. Varken ursprungsland eller tillverkare går att hitta.

Pressmeddelande – Rapex fyller 10

Vanliga frågor – Rapex under 2013 English

Nationella kontaktpunkter för Rapex pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter – EU-kommissionen och konsumentfrågor

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar