Navigacijska pot

Oblačila in igrače so na vrhu seznama nevarnega potrošniškega blaga v EU - 26/03/2014

Različne otroške igrače.

Sistem EU hitrega obveščanja o nevarnih proizvodih (RAPEX) je leta 2013, ko se je občutno povečal delež nevarnih izdelkov iz Kitajske, izdal rekordno število opozoril o nevarnih izdelkih.

Lansko leto je sistem RAPEX skupaj poslal 2 364 opozoril o nevarnih neživilskih izdelkih, vključno z nestabilnimi kopalnimi kadmi za dojenčke, zložljivimi vozički, črnilom za tetoviranje, ki je vsebovalo prepovedane strupene snovi, in čevlji, ki so vsebovali nevarne kemikalije.

Sistem zagotavlja, da se nevarni izdelki hitro umaknejo ali odpokličejo s trga, in deluje v vseh 28 državah EU, Norveški, Islandiji in Lihtenštajnu.

Opozoril je bilo leta 2013 za 3,8 % več kot leto prej. Po mnenju Evropske komisije gre pri tem povečanju prej za boljše odkrivanje nacionalnih nadzornih organov kot pa za povečanje števila nevarnih izdelkov na evropskem trgu.

Desetletje varstva potrošnikov

Od uvedbe sistema RAPEX leta 2003, ko je bilo izdanih 200 opozoril, se je vsako leto število neustreznih izdelkov, na katere je opozoril sistem, stalno povečevalo.

Leta 2013 je bilo največ opozoril pri oblačilih in otroških igračah (za vsako od obeh skupin izdelkov je bila izdana četrtina vseh opozoril), sledili so električni izdelki (9 % primerov), motorna vozila (7 %) in kozmetični izdelki (4 %).

Najpogostejše morebitne nevarnosti za potrošnike so bile zastrupitve s kemikalijami, nevarnost, da se otrok zadavi, ter nevarnost poškodbe, zadušitve in električnega šoka.

64 % oziroma skoraj dve tretjini nevarnih izdelkov je bilo uvoženih iz Kitajske, kar pomeni 6-odstotno povečanje od leta 2012 in 10-odstotno povečanje od leta 2011. EU sodeluje s Kitajsko pri prizadevanjih, da bi proizvajalci bolje razumeli varnostne standarde za proizvode.

Delež nevarnih izdelkov, narejenih v Evropi, na katere je opozoril sistem, se je s 27 % pred desetletjem znižal na 15 % leta 2013.

Največje število uradnih obvestil je v lanskem letu prišlo iz Madžarske (12 % primerov), Nemčije in Španije (11 %), Bolgarije (8 %) ter Združenega kraljestva (6 %).

Komisija si prizadeva, da bi države EU sprejele zakonodajo, s katero bi izboljšale sledljivost izdelkov. Trenutno za približno 10 % nevarnih izdelkov, ki se prodajajo v Evropi, ni mogoče ugotoviti države izvora ali izdelave.

Sporočilo za medije – RAPEX 10. obletnica

Pogosta vprašanja – RAPEX leta 2013 English

RAPEX – nacionalne kontaktne točke pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter – Varstvo potrošnikov v EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave