Kruimelpad

Kleding en speelgoed bovenaan EU-lijst gevaarlijke consumptiegoederen - 26/03/2014

Teddybeer naast een kleurrijk speelgoedtreintje, allerlei ballen en een pop in een gele emmer

Rapex, het EU-waarschuwingssysteem voor gevaarlijke producten, heeft in 2013 een recordaantal keren alarm geslagen, opvallend vaak voor onveilige producten uit China.

In totaal heeft Rapex vorig jaar 2364 veiligheidswaarschuwingen voor non-foodartikelen afgegeven, onder meer voor onstabiele babybadjes, kinderwagens die plots dichtklappen, tatoeageinkt met verboden giftige stoffen en schoenen met allergene chemicaliën.

Rapex garandeert dat zulke gevaarlijke producten snel van de markt verdwijnen. Het systeem is actief in de 28 EU-landen, plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

In 2013 lag het aantal waarschuwingen 3,8% hoger dan het jaar ervoor. De Commissie schrijft dat eerder toe aan betere opsporing en handhaving door de nationale toezichthouders dan aan een stijging van het aantal gevaarlijke producten die in Europa op de markt komen.

Een decennium consumentenbescherming

Sinds de start van Rapex in 2003, toen 200 waarschuwingen werden afgegeven, worden ieder jaar meer niet-conforme producten via dit systeem opgespoord.

Kleding en kinderspeelgoed zijn elk goed voor een kwart van het totale aantal corrigerende maatregelen in 2013, gevolgd door elektrische producten (9% van de gevallen), motorvoertuigen (7%) en cosmetica (4%).

De meest voorkomende gevaren voor consumenten waren chemische toxiciteit en risico’s op wurging, letsel, verstikking en elektrische schokken.

Bijna twee op de drie gevaarlijke producten (64%) kwamen uit China, 6% meer dan in 2012 en 10% meer dan in 2011. De EU onderhoudt nauwe contacten met China om de producenten beter in te lichten over veiligheidsnormen.

Van alle gevaarlijke producten die Rapex op het spoor komt, zijn er steeds minder in Europa gemaakt. Hun aandeel bedroeg tien jaar geleden nog 27%, in 2013 nog maar 15%.

Meldingen kwamen vorig jaar vooral uit Hongarije (12% van de gevallen), Duitsland en Spanje (11%), Bulgarije (8%) en het Verenigd Koninkrijk (6%) .

De Commissie stimuleert de EU-landen om de traceerbaarheid van producten bij wet te verbeteren. Momenteel kan voor ongeveer 10% van de in Europa verkochte onveilige producten niet worden nagegaan waar ze vandaan komen.

Persmededeling -10de verjaardag Rapex

Veelgestelde vragen – Rapex in 2013 English

Nationale contactpunten Rapex pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter – Europese Commissie, Consumentenzaken

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links