Navigációs útvonal

Az EU-ban forgalomban lévő veszélyes áruk listáján az első és második helyen a ruházati termékek és a játékok állnak - 26/03/2014

Plüssmaci, mellette színes játékvonat, sportlabdák és egy baba sárga kisvödörben

2013-ban rekordmennyiségű riasztást adtak ki a veszélyes árukra figyelmeztető RAPEX-rendszerben. Különösen a Kínából származó veszélyes termékek aránya nőtt a tavalyi évben.

A tavalyi évben összesen 2364 biztonsági riasztásra került sor a veszélyes termékek bejelentésére szolgáló RAPEX-rendszerben. Az emberi egészséget vagy biztonságot veszélyeztető termékek között volt instabil babakád, összecsukló babakocsi, betiltott toxikus anyagokat tartalmazó tetováló festék, illetve allergén vegyi anyagok felhasználásával készült cipő is.

A RAPEX, amely azt hivatott biztosítani, hogy a veszélyes termékeket késedelem nélkül kivonják a piaci forgalomból vagy visszahívják a fogyasztóktól, az EU 28 országában, valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben működik.

2013-ban 3,8%-kal több riasztásra került sor, mint az előző évben. A Bizottság véleménye szerint ez a növekedés nem azt jelenti, hogy a korábbinál több veszélyes termék van forgalomban Európában, hanem a nemzeti termékfelügyeleti hatóságok javuló felderítési arányára és a termékbiztonsági szabályok fokozott érvényesítésére utal.

Egy évtizede a fogyasztók védelmében

A RAPEX működésének első évében, 2003-ban összesen 200 riasztásra került sor. Azóta minden évben növekedett a termékbiztonsági előírásoknak nem megfelelő termékekre vonatkozó bejelentések száma.

A ruházati termékek és a gyerekjátékok a RAPEX keretében elrendelt korrekciós intézkedéseknek összesen a felét tették ki 2013-ban. Azután következtek az elektromos termékek (a riasztások 9%-a), a gépjárművek (7%) és a kozmetikumok (4%).

Elsősorban olyan termékekről van szó, amelyek toxikus hatású vegyi anyagokat tartalmaznak, sérülésveszélyesek, illetve fulladást, légcsőelzáródást vagy áramütést okozhatnak.

A veszélyes árucikkek csaknem kétharmada (64%-a) Kínából származik, ami 2012-höz képest 6%-os, 2011-hez képest pedig 10%-os növekedést jelent. Az EU kétoldalú tárgyalásokat folytat Kínával, hogy az ottani gyártók minél nagyobb hangsúlyt fektessenek a termékbiztonsági előírások betartására.

Az Európában előállított – és a RAPEX-rendszerben kiszűrt – veszélyes termékek aránya az egy évtizeddel ezelőtti 27%-hoz képest 2013-ban már csak 15% volt.

A legtöbb riasztásra tavaly Magyarországon (az esetek 12%-ában), Németországban és Spanyolországban (11-11%), Bulgáriában (8%) és az Egyesült Királyságban (6%) került sor.

A Bizottság arra sürgeti a tagállamokat, hogy fogadjanak el olyan szabályokat, amelyek növelik a termékek nyomonkövethetőségét. Jelenleg az Európában forgalmazott, nem biztonságosnak minősített termékek mintegy 10%-ánál nem lehet megállapítani a származási vagy gyártási országot.

10 éves a RAPEX (sajtóközlemény)

A RAPEX 2013-ban (kérdések és válaszok) English

RAPEX – Nemzeti kapcsolattartó pontok pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter – Európai Bizottság, fogyasztói ügyek

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek