Navigacijski put

Odjeća i igračke na vrhu popisa opasnih potrošačkih proizvoda u EU-u - 26/03/2014

Plišani medvjedić pokraj šarenog vlakića, različite lopte za sport i lutka u žutom vjedru.

U 2013. godini zabilježen je rekordan broj sigurnosnih upozorenja sustava ranog upozorenja EU-a za opasne proizvode (RAPEX), a na tržištu je zabilježen i porast udjela nesigurnih proizvoda iz Kine.

Prošle je godine s pomoću sustava upozorenja RAPEX izdano ukupno 2 364 upozorenja za neprehrambene proizvode, uključujući nestabilne kade za dojenčad, nesigurna dječja kolica, tintu za tetovažu koja sadržava zabranjene otrovne tvari i cipele koje sadržavaju kemikalije koje uzrokuju alergije.

Sustav kojim se osigurava brzo povlačenje opasnih proizvoda s tržišta ili vraćanje proizvoda od strane potrošača djeluje u 28 država članica EU-a te u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu.

Broj upozorenja izdanih u 2013. bio je za 3,8 % veći od broja iz 2012. Komisija to povećanje pripisuje boljem otkrivanju i provedbi zakona od strane nacionalnih nadzornih tijela, a ne povećanju broja opasnih proizvoda koji se distribuiraju u Europi.

Desetljeće zaštita potrošača

Otkad je sustav RAPEX pokrenut 2003., kada je izdano 200 upozorenja, bilježi se stalni godišnji porast broja nesukladnih proizvoda koji se otkrivaju navedenim sustavom.

Četvrtina ukupnog broja korektivnih mjera u 2013. odnosi se na odjeću i dječje igračke nakon kojih slijede elektronički proizvodi (9 % slučajeva), motorna vozila (7 %) i kozmetika (4 %).

Najčešći potencijalni rizici za potrošače bili su toksičnost kemikalija i opasnost od gušenja, povrede, davljenja i električnog udara.

Gotovo dvije trećine opasnih proizvoda (64 %) dolazi iz Kine, što je povećanje od 6 % u odnosu na 2012. odnosno 10 % u odnosu na 2011. EU nastoji bilateralno surađivati s Kinom kako bi se poboljšalo razumijevanje normi o sigurnosti proizvoda među proizvođačima.

Udio opasnih proizvoda proizvedenih u Europi koje je sustav identificirao pao je s 27 %, koliko je iznosio prije deset godina, na 15 % u 2013.

Najveći broj obavijesti prošle godine zabilježila je Mađarska (12 % slučajeva), Njemačka i Španjolska (11 %), Bugarska (8 %), Ujedinjena Kraljevina (6 %).

Komisija potiče države članice EU-a da donesu zakonodavstvo kojim bi se unaprijedila sljedivost proizvoda. Trenutačno za oko 10 % nesigurnih proizvoda koji se prodaju u Europi nije moguće utvrditi sljedivost do njihove zemlje podrijetla ili proizvodnje.

Priopćenje za tisak – 10. godišnjica sustava RAPEX

Najčešća pitanja – RAPEX u 2013. English

Nacionalne kontaktne točke sustava RAPEX pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter – Europska komisija zaštita potrošača

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice