Navigointipolku

Vaatteissa ja leluissa eniten turvallisuuspuutteita - 26/03/2014

Nalle, värikäs leikkijuna, palloja sekä nukke keltaisessa muovisangossa

EU:n RAPEX-järjestelmässä, jossa viranomaiset voivat levittää tehokkaasti tietoa vaarallisista kuluttajatuotteista, tehtiin vuonna 2013 ennätysmäärä hälytyksiä. Erityisesti Kiinasta tuotuja tuotteita koskevien ilmoitusten määrä lisääntyi.

RAPEX-järjestelmässä tehtiin viime vuonna yhteensä 2 364 ilmoitusta erilaisista tuotteista, esimerkiksi huterista vauvojen kylpyammeista ja lastenrattaista, myrkyllisiä aineita sisältävistä tatuointimusteista ja allergisoivia kemikaaleja sisältävistä kengistä.

Järjestelmän avulla voidaan nopeasti vetää vaarallisia tuotteita pois markkinoilta. Järjestelmässä ovat mukana kaikki 28 EU-maata sekä Norja, Islanti ja Liechtenstein. Sen piiriin kuuluvat kaikki muut tuotteet paitsi elintarvikkeet.

Ilmoitusten määrä lisääntyi 3,8 % edellisestä vuodesta. Komission näkemyksen mukaan lisäys johtuu siitä, että EU-maiden valvontaviranomaiset ovat tehostaneet toimiaan – ei siitä, että vaarallisten tuotteiden määrä olisi lisääntynyt EU:n markkinoilla.

Kymmenen vuotta toimintaa kuluttajien turvaksi

RAPEX-ilmoitusten määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta. Järjestelmän perustamisvuonna 2003 ilmoituksia tehtiin 200 kappaletta.

Vuonna 2013 tehtyjen ilmoitusten perusteella todettiin eniten vaaroja vaatteissa ja leluissa. Kummankin tuoteryhmän osuus kaikista korjaavista toimenpiteistä oli 25 %. Seuraavaksi eniten vaarallisia tuotteita oli sähkölaitteissa (9 %), moottoriajoneuvoissa (7 %) ja kosmetiikassa (4 %).

Yleisimpiä kuluttajille aiheutuvia vaaroja olivat kemialliset myrkyt sekä kuristumisen, loukkaantumisen, tukehtumisen ja sähköiskun vaarat.

Lähes kaksi kolmannesta (64 %) vaarallisista tuotteista oli peräisin Kiinasta. Kiinalaisiin tuotteisiin liittyvät hälytykset lisääntyivät 6 % vuodesta 2012 ja 10 % vuodesta 2011. EU tekee yhteistyötä Kiinan kanssa, jotta kiinalaiset tuottajat saataisiin paremmin tietoisiksi EU:n tuoteturvallisuusvaatimuksista.

EU:ssa valmistettujen tuotteiden osuus RAPEX-ilmoituksista on pienentynyt. Kymmenen vuotta sitten niiden osuus oli 27 %, vuonna 2013 enää 15 %.

Eniten ilmoituksia RAPEX-järjestelmään tuli Unkarista (12 % tapauksista), Saksasta ja Espanjasta (11 %), Bulgariasta (8 %) ja Britanniasta (6 %).

Komissio toivoo, että EU-maat parantaisivat tuotteiden jäljitettävyyttä lainsäädännöllisin keinoin. Nykyisin noin 10 %:ssa tapauksista jää epäselväksi, mistä maasta vaarallisiksi todetut tuotteet ovat peräisin tai missä ne on valmistettu.

Lehdistötiedote – RAPEX 10 vuotta

Usein kysyttyä – RAPEX vuonna 2013 English

RAPEX-järjestelmän kansalliset yhteyspisteet EU-maissa pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter – Kuluttaja-asiat / Euroopan komissio

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä