Sti

Tøj og legetøj er øverst på listen over farlige forbrugerprodukter i EU - 26/03/2014

Bamse ved siden af et farverigt lejetøjstog, forskelige bolde og en dukke i en gul spand.

EU's varslingssystem for farlige produkter (RAPEX) udsendte et rekordhøjt antal sikkerhedsadvarsler i 2013, hvor der også blev registreret en stigning i antallet af usikre varer fra Kina.

Der blev i alt udstedt 2 364 sikkerhedsadvarsler for nonfoodprodukter gennem RAPEX-systemet sidste år, blandt andet vedrørende ustabile badekar til spædbørn, klapvogne, som braser sammen, tatoveringsblæk med forbudte giftige stoffer og sko med allergifremkaldende kemikalier.

Systemet, som sikrer, at farlige produkter hurtig trækkes tilbage fra markedet eller tilbagekaldes fra forbrugerne, fungerer i alle 28 EU-lande samt Norge, Island og Liechtenstein.

Der blev i 2013 udstedt 3,8 % flere advarsler end året før. Kommissionen forklarer denne stigning med forbedret opdagelse og håndhævelse i de nationale overvågningsmyndigheder nærmere end en stigning i antallet af farlige produkter på det europæiske marked.

Et årti med forbrugerbeskyttelse

Antallet af uoverensstemmende produkter, som er blevet sporet af RAPEX-systemet, er steget stødt år for år siden lanceringen af systemet i 2003, hvor der blev udstedt 200 advarsler.

Tøj og lejetøj udgjorde hver en fjerdedel af det samlede antal korrigerende foranstaltninger i 2013, efterfulgt af elektriske artikler (9 %), motorkøretøjer (7 %) og kosmetik (4 %).

De mest almindelige potentielle farer for forbrugerne var kemiske gifte og risici for kvælning, skade og elektrisk stød og for at få noget galt i halsen.

Næsten to tredjedele (64 %) af de farlige produkter stammede fra Kina - en stigning på 6 % siden 2012 og 10 % siden 2011. EU har et bilateralt samarbejde med Kina for at forbedre producenternes forståelse for produktsikkerhedsstandarder.

Andelen af farlige europæisk fremstillede produkter, som udpeges af systemet, er faldet fra 27 % for ti år siden til 15 % i 2013.

Det største antal advarsler sidste år blev registreret i Ungarn (12 %), Tyskland og Spanien (11 %), Bulgarien (8 %) og Storbritannien (6 %).

Kommissionen arbejder nu på at få medlemslandene til at vedtage lovgivning, der skal forbedre produkternes sporbarhed. I øjeblikket kan omkring 10 % af de usikre varer, som sælges i Europa, ikke spores tilbage til deres oprindelsesland eller producent.

Pressemeddelelse - 10-årsjubilæum for RAPEX

Spørgsmål og svar - RAPEX i 2013 English

Nationale kontaktpunkter for RAPEX pdf - 151 KB [151 KB] English (en)

Twitter - Europa-Kommissionens afdeling for forbrugeranliggender

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links