Kruimelpad

Dankzij nieuwe rechten kunnen consumenten in de EU met vertrouwen aankopen doen - 23/12/2013

Met de creditcard in de hand doet een koper een online-aankoop op zijn laptop.

Meer consumentenrechten bieden winkelpubliek overal in de EU meer bescherming, met name online.

Deze maand zijn in alle 28 EU-landen nieuwe consumentenrechten ingevoerd. Die moeten (online) winkelen veiliger maken voor de 507 miljoen inwoners van Europa.

Op grond van de nieuwe rechten heeft u 14 dagen de tijd om artikelen te ruilen na een aankoop online, per telefoon of bij een postorderbedrijf. Deze bedenktijd geldt in de hele EU.

Bovendien moeten verkopers binnen 14 dagen uw geld terugbetalen, met inbegrip van de leveringskosten, als u uw bestelling annuleert. Verkopers die willen dat kopers voor de kosten van teruggezonden artikelen opdraven, moeten dit van te voren duidelijk maken.

Meer transparantie

Kopers hebben ook meer annuleringsrechten na aankoop van een artikel aan huis of als ze artikelen kopen via online-veilingen.

Bovendien zijn vooraf aangevinkte vakjes bij online aankopen niet meer toegestaan. Zo wordt voorkomen dat wanneer u een vliegticket koopt, u er niet ongewild ook nog een reisverzekering bij afsluit.  Tot nu moesten consumenten die geen gebruik willen maken van extra diensten, vakjes uitvinken.

Geen verborgen kosten

Verkopers moeten nu de totale kosten van de aanschaf van een product of dienst duidelijk aangeven. Dit betekent dat u geen toeslagen of extra kosten in rekening mogen worden gebracht als u hier niet van tevoren van op de hoogte bent gesteld.

Toeslagen voor het gebruik van creditcards zullen van nu af aan worden beperkt. Dit betekent dat verkopers u niet méér in rekening mogen brengen dan de kosten die zij moeten betalen voor deze wijze van betaling.

Lang aan de de telefoon gehouden worden tegen hoge tarieven, zal ook tot het verleden behoren aangezien de nieuwe regels het de verkoper verbieden extra kosten in rekening te brengen bovenop het basisbeltarief.

Over de nieuwe reeks consumentenrechten, die vier richtlijnen vervangt, werd oorspronkelijk al in 2011 overeenstemming bereikt. De EU-landen hadden daarna tot december 2013 om de richtlijn consumentenrechten in de nationale wetgeving op te nemen.

Veelgestelde vragen (FAQ's) Meer rechten voor de consument

Voorstel van de Commissie (2008)

Regels inzake consumentenrechten (2011) English

De richtlijn consumentenrechten English (en)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links