Navigacijski put

Uz nova prava kupci mogu s povjerenjem kupovati u cijelom EU-u - 23/12/2013

Kupnja kreditnom karticom na internetu s pomoću laptopa

Veća prava jače će zaštititi kupce gdje god kupovali u EU-u, a posebice na internetu.

Uvođenjem novih prava potrošača ovog mjeseca u svih 28 država članica EU-a kupnja na internetu ili u trgovini bit će sigurnija za 507 milijuna Europljana.

Nova će vam pravila omogućiti da robu kupljenu putem interneta, telefona ili pošte vratite u roku od 14 dana ako se predomislite. To će se razdoblje razmišljanja primjenjivati u cijelom EU-u.

Isto tako, ako odlučite otkazati narudžbu, trgovci će vam u roku od 14 dana morati vratiti novac, uključujući troškove dostave. Trgovci koji žele da u slučaju odustajanja od narudžbe troškove dostave snose kupci, moraju to unaprijed naglasiti.

Veća transparentnost

Kupci će imati i veća prava pri odustajanju od robe kupljene tijekom kućnog posjeta trgovca ili na internetskoj dražbi.

Zabrana unaprijed označenih polja za kupnju na internetu znači da, primjerice, pri kupnji zrakoplovne karte nećete istovremeno nehotice kupiti i putno osiguranje.  Do sada su kupci često prvo morali ukloniti oznaku s polja ako nisu željeli dodatne usluge.

Bez skrivenih troškova

Trgovci će sada morati prikazati sveukupne troškove kupnje robe ili usluge. Znači da nećete imate dodatne troškove ako o njima unaprijed niste obaviješteni.

Od sada će se odrediti i gornje granice za dodatne naknade pri plaćanju karticom. Znači da vam trgovci neće moći naplaćivati više od troška koji sami snose za nuđenje usluge plaćanja karticom.

Stvar prošlosti bit će i čekanje na skupim telefonskim linijama jer će se novim pravilima zabraniti da trgovci koji upravljaju takvim brojevima naplaćuju više od osnovne tarife za standardne telefonske pozive.

Nova prava potrošača, koja će zamijeniti 4 direktive, dogovorena su još 2011. Države članice tada su za prenošenje Direktive o pravima potrošača u nacionalno zakonodavstvo dobile razdoblje do prosinca 2013.

Najčešća pitanja: Veća prava potrošača

Prijedlog Komisije (2008.)

Pravila o pravima potrošača (2011.) English

Direktiva o pravima potrošača

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice