Navigacijska pot

Predlog EU za 80-odstotno zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk - 08/11/2013

Umetniško delo, narejeno iz plastičnih smeti, je namenjeno ozaveščanju o učinkoviti rabi virov

EU bi lahko v skladu z načrtom, ki ga je Komisija predlagala ta teden, v naslednjih 4 letih izredno zmanjšala uporabo plastičnih vrečk za enkratno uporabo.

Države EU naj bi s primernimi ukrepi odvračale od uporabe lahkih plastičnih vrečk. Med možnostmi je uvedba dajatev, prepoved uporabe nosilnih vrečk in postavitev nacionalnih ciljev za zmanjšanje uporabe.

Vsak Evropejec povprečno na leto uporabi 198 plastičnih vrečk za enkratno uporabo, kar pomeni 1 vrečko na dan za vsako gospodinjstvo. Letna poraba se med državami članicami zelo razlikuje, in sicer od 4 vrečk na osebo na Danskem in Finskem do 466 na Poljskem, Portugalskem in Slovaškem.

Spreminjanje potrošniških navad

V številnih državah EU, ki so uvedle obvezne dajatve za uporabo plastičnih vrečk za enkratno uporabo, se je njihova uporaba znatno zmanjšala, saj je bilo treba za vrečko vsakič plačati.

Čeprav potrošniki večino od 100 milijard plastičnih vrečk, ki jih vsako leto dobijo v supermarketih in drugih trgovinah, uporabijo samo enkrat za približno 20 minut, je potrebno več sto let, da se razgradijo, skoraj 8 milijonov jih konča v rekah in jezerih ali pa kot smeti na ulicah mest in podeželju.

Smrtonosni vpliv na okolje

Vrečke, ki končajo v morju, pogosto zaužijejo morske živali in ptice - včasih zaradi tega poginejo kiti, tjulnji in galebi, pa tudi številne vrste ogroženih želv. V Severnem morju najdemo plastiko v želodcih 94 % ptic. Na drugem koncu Evrope, ob toskanski obali, predstavljajo plastične vrečke 73 % plastičnih odpadkov, ki se ujamejo v vlečne mreže plovil.

EU želi z načrtom spremeniti odnos ljudi do potrošnje in ravnanja z odpadki.

Novi predlog se nanaša samo na lahke nosilne vrečke, ki se redkeje reciklirajo ali ponovno uporabijo kot debelejše vrečke.

S tem predlogom je Komisija odgovorila na pozive ministrov za okolje držav članic za ukrepanje na ravni EU. Predlog upošteva rezultate obširnega javnega posvetovanja, v katerem je javnost izrazila podporo ukrepom na ravni EU.

Sporočilo za medije – Načrt za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk

Videoposnetek – Konec odvisnosti od plastičnih vrečk English

Pogosta vprašanja English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave