Navigacijski put

Ambiciozni plan EU-a mogao bi doprinijeti smanjenju uporabe plastičnih vrećica za 80 % - 08/11/2013

Umjetničko djelo u potpunosti izrađeno od plastičnog otpada kako bi se podigla svijest o učinkovitom korištenju resursa.

U okviru planova koje je Komisija donijela ovaj tjedan, EU bi mogao drastično smanjiti uporabu vrećica za jednokratnu uporabu u iduće četiri godine.

U okviru prijedloga od država članica EU-a zahtijeva se da s pomoću mjera koje smatraju najprikladnijima odvraćaju potrošače od uporabe laganih plastičnih vrećica. Mjere mogu uključivati oporezivanje, zabranu uporabe vrećica ili provedbu nacionalnih ciljeva smanjenja.

U prosjeku trenutačno svaki Europljanin upotrijebi 198 jednokratnih plastičnih vrećica godišnje, što znači jednu vrećicu dnevno za svako kućanstvo. Međutim godišnja uporaba znatno se razlikuje diljem EU-a i kreće se od 4 vrećice po osobi u Danskoj i Finskoj do 466 vrećica u Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj.

Promjena u ponašanju potrošača

Mnoge države članice EU-a koje su uvele obvezne naknade za uporabu jednokratnih plastičnih vrećica zabilježile su drastični pad njihove uporabe jer se svaka vrećica naplaćuje.

Iako se većina od gotovo 100 milijardi plastičnih vrećica koje su svake godine na raspolaganju potrošačima u supermarketima i ostalim prodavaonicama upotrijebi samo jednom na dvadesetak minuta, potrebno je stotine godina za njihovu razgradnju, a svake godine 8 milijardi vrećica dospije u rijeke i jezera ili završi kao smeće na ulici ili u prirodi.

Smrtonosni utjecaj na okoliš

Vrećice koje odnese more često progutaju morske životinje i ptice, a za kitove, tuljane i galebove kao i za različite vrste ugroženih kornjača posljedice su ponekad smrtonosne. U Sjevernom moru želuci 94 % svih ptica sadržavaju plastiku, dok su na drugoj strani Europe plastične vrećice činile 73 % plastičnog otpada koji su prikupili putnici duž toskanske obale.

EU se nada da će njegov plan pomoći promijeniti stavove prema potrošnji i odlaganju otpada.

Novi prijedlozi odnose se samo na lagane vrećice jer je manja vjerojatnost da će se one reciklirati ili ponovno upotrijebiti u odnosu na deblje vrećice.

Prijedlozi su Komisijin odgovor na poziv ministara okoliša EU-a za djelovanje na razini EU-a koji je uslijedio nakon opsežnih javnih savjetovanja kojima je utvrđena široka potpora inicijativi u cijelom EU-u.

Priopćenje za tisak – Plan za smanjenje uporabe plastičnih vrećica

Video snimak – Kraj ovisnosti o plastičnim vrećicama English

Najčešća pitanja English

Odaberite verziju s visokim kontrastom Postavi normalnu veličinu fonta na stranici Povećaj veličinu fonta za 200% pošalji ovu stranicu prijatelju Ispiši ovu stranicu

 

Jeste li pronašli ono što ste htjeli?

Da Ne

Što ste tražili?

Imate li prijedloge?

Korisne poveznice