Navigointipolku

EU haluaa vähentää muovikassien käyttöä 80 % - 08/11/2013

Muovijätteestä tehty taideteos, jolla halutaan kiinnittää huomiota luonnonvarojen käytön tehokkuuteen

Komissio haluaa merkittävästi vähentää kertakäyttöisten muovikassien käyttöä EU:ssa seuraavien neljän vuoden aikana.

Komission tuoreen lainsäädäntöehdotuksen mukaan EU-maiden on pyrittävä vähentämään muovikassien käyttöä. Keinot ne voivat itse valita. Ne voivat kieltää kassit kokonaan tai pyrkiä vähentämään erityisesti ohuiden kertakäyttöpussien käyttöä verotuksellisin keinoin. Ne voivat myös asettaa kansallisia vähentämistavoitteita.

Koko EU:ssa käytetään keskimäärin 198 kertakäyttöistä muovikassia asukasta kohden vuodessa. Tämä merkitsee noin yhtä pussia päivässä kotitaloutta kohden. Muovikassien käytössä on huomattavia eroja EU-maiden välillä. Irlantilaiset, tanskalaiset ja suomalaiset käyttävät vain muutaman ohuen kertakäyttöpussin vuodessa, kun taas Puolassa, Portugalissa ja Slovakiassa niitä kuluu jopa 466 kappaletta vuodessa henkeä kohden.

Kuluttajatottumuksia on muutettava

Niissä EU-maissa, joissa kertakäyttöpusseista kannetaan veroa ja kauppojen asiakkaiden on maksettava niistä, on pussien käyttö vähentynyt merkittävästi.

Vähittäiskaupat jakavat vuodessa asiakkailleen noin 100 miljardia muovikassia. Suurinta osaa niistä käytetään vain yhden kerran ja silloinkin keskimäärin vain 20 minuutin ajan, mutta niiden hajoaminen luonnossa vie satoja vuosia. Joka vuosi noin 8 miljardia muovikassia päätyy jokiin tai järviin tai roskaamaan katuja tai luontoa.

Vakavat ympäristövaikutukset

Meriin joutuvat muovikassit joutuvat usein merieläinten ja lintujen kitaan ja ruoansulatuselimistöön. Seuraukset voivat joskus olla kuolettavia valaille, hylkeille, lokeille ja monille uhanalaisille kilpikonnalajeille. Pohjanmerellä tutkituista kuolleista linnuista 94 prosentilla löydettiin vatsasta muovia. Italiassa Toscanan rannikolla on todettu, että 73 prosenttia troolareiden pyydyksiin joutuneesta muovijätteestä on muovikasseja.

EU toivoo, että sen toimintasuunnitelma auttaa muuttamaan asenteita kuluttamista ja jätteitä kohtaan.

Nyt esitetyt ehdotukset koskevat vain ohuita muovipusseja, sillä niitä kierrätetään tai käytetään uudelleen harvemmin kuin paksumpia pusseja.

Komission ehdotuksen taustalla on EU:n ympäristöministerien pyyntö ryhtyä EU-tason toimenpiteisiin roskaamisen vähentämiseksi. Sen pohjaksi toteutettiin laajoja kuulemisia, joissa yleisesti kannatettiin EU-tason toimia.

Lehdistötiedote – Komissio haluaa vähentää muovikassien käyttöä

Video – Eroon muovikassiriippuvuudesta English

Usein kysyttyä English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä